Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Nya svenska och internationella residensstipendiater till IASPIS i Stockholm november 2023

Vi välkomnar Hillside Projects, Lerin/Hystad, Mirjam Hemström Farsi, Lena Bergendahl, Jan Lütjohann, Fassih Keiso, Post Workers Theatre, Sue Lawty och Roy Samaha till IASPIS residensprogram i Stockholm under november 2023.

Hillside Projects

Hillside Projects består av Emily Berry Mennerdahl och Jonas Böttern. Hillside Projects berättar historier. Historier om ekologiska sammanbrott och misslyckad symbios. Fåglar är ofta huvudkaraktärerna: färgglada fåglar på randen till utrotning, fåglar som dödas av flygplan och fåglar som äter de döda. Hillside Projects funderar på hur man berättar historier och vilka historier som tillhör vem. Genom att omfamna det absurda, komiska och tragiska, utforskas historier om försvinnanden med de ömsesidigt relaterade existentiella känslor och socio-politiska historier som uppstår genom dessa berättelser. Hillside Projects verk tar form genom performance, text, video, ljud, måleri samt installationer.

Läs mer >>

Foto: Hillside Projects.

Hillside Projects

Lerin/Hystad

Konstnärsduon Lerin/Hystad består av Simon Torssell Lerin och Bettina Hvidevold Hystad. De har sedan 2010 arbetat tillsammans i ett gränsland mellan bildkonst och experimentell musik. Genom konstverket Elektronisk Flora möter duon växter där de är fastrotade. Även om växter är fastsittande varelser utforskar de oavbrutet sin omgivning. De består av olika interna och externa nätverk som sammanflätar dem med sin miljö. Duon spelar in elektrisk data från växterna som genom sonifiering omvandlas till ljud där växterna själva bestämmer toner, melodier och rytmer i musiken. Bettina Hystad studerar även växterna genom detaljerade teckningar i blyerts. Men Hystads teckningar är inte perfekta holotyper, istället omfamnar de ofullkomligheter för att framhäva den individuella växtens särart.

Läs mer >>

Bettina Hvidevold Hystad och Simon Torssell Lerin

Mirjam Hemström Farsi

Mirjam Hemström Farsi är formgivare och vävkonstnär. Genom traditionellt hantverk, experimentella tekniker och digitala verktyg – med inspiration från mobila bostäder, textil arkitektur, mellanrum och platser vi längtar till – utforskar hon perception. Hon kallar sig Weaver of Space. Med bas i en ateljé i Stockholm arbetar hon med konstgestaltningar och utställningar, enskilt och tillsammans med vävgruppen Studio Supersju.

Läs mer >>

Foto: Ylva Sundgren

Mirjam Hemström Farsi

Lena Bergendahl

Lena Bergendahl är en konstnär baserad i Malmö. Hon arbetar huvudsakligen med kortfilm, videoinstallationer, fotografi, skulpturer och text. Verken består ofta av parallella delar som simultant belyser dåtids, framtids – och nutidsperspektiv. Hon rör sig via medier och material; från bilden, in i ett kamerahus, genom de digitala signaler och fysiska komponenter som bär bilderna; vidare ner i gruvorna som materialen är hämtade från, och tillbaka. Eller i rum där man som betraktare kan röra sig i spektrat av en färdig film, dess manus, konstruktion och referenser.

Läs mer >>

Lena Bergendahl

Jan Lütjohann

Jan Lütjohann är en skulptör och instruktör från norra Tyskland som bor och arbetar i Helsingfors, Finland. Han använder förindustriella verktyg och förpassad teknik för att reflektera över arbete med händerna i både nutid och framtid. Hans skulpturer och installationer är ofta tillverkade av trä och tar formen av verktyg, utrustning och arbetsplatser. I sina workshops uppmanar han deltagarna att använda sina kroppar, händer och verktyg för att reflektera över deras påverkan i både den materiella och immateriella miljön.

Läs mer >>

Foto: Jesper Dolgov

Jan Lütjohann

Fassih Keiso

Fassih Keiso är en forskningsbaserad konstnär som främst bor och arbetar mellan Melbourne och Damaskus. Hans praktik formas av den återkommande samhällspolitiska dynamiken i den syriska kulturen, som han stilistiskt kombinerar med typiskt samtida västerländska konsttrender genom användning av en tvärvetenskaplig metodologi. Med både dubbelt medborgarskap och dubbel kultur har Keiso utvecklat ett dubbelperspektiv i sina konstverk och deras ramverk. Som en tvärvetenskaplig konstnär fokuserar han på kulturell polaritet, diasporan, migration, rotlöshet och global politisk krigföring, där han använder en mängd olika material och tekniker.

Läs mer >>

Fassih Keiso

Post Workers Theatre

Post Workers Theatre (Demitrios KargotisDash Macdonald och Nicholas Mortimer) är en designtrupp bildad 2018 i Storbritannien. Truppen undersöker framtiden för politiskt engagerade framträdanden och omtolkar historiska former av kreativt motstånd för en samtida kontext. PWT studerar och uppdaterar den historiska arbetarteatern och folkkonst för att adressera ojämlikheter på den moderna arbetsmarknaden och i samhället i stort. Genom kollektivt skrivande, framträdanden, kostymer och scenproduktion skapar kollektivet möjligheter för arbetare och samhällsgrupper att diskutera och utmana sina livsförhållanden och föreställa sig dem på annat sätt.

Läs mer >>

Post Workers Theatre

Sue Lawty

Sue Lawty är en brittisk konstnär och formgivare. Hennes arbete är konstruerat av rafia, hampa och bly. Hon skapar ritningar och assemblage med små stenar med vilket hon formar en slags pixelerad duk. Arbetet är långsamt och minutiöst. Definierat lika mycket av frånvaro som närvaro, så drar det tyst in betraktaren för att märka nästan omärkbara skillnader. Ett fenomenologiskt, kroppsligt engagemang i landskapet — löpning och promenader i avlägsna och klippiga områden — är centralt för hennes praktik. Förankrat i ett känslomässigt, andligt och fysiskt engagemang med landskap så har hennes verk beskrivits som ’andligt… meditativt… en djupt kontemplativ upplevelse.

Läs mer >>

Foto: Hans Henning Pedersen

Sue Lawty

Roy Samaha

Roy Samaha är en libanesisk konstnär baserad i Beirut. Hans videor har visats på filmfestivaler och samtida konstutställningar runt om i världen sedan 2002. En del av hans forskning fokuserar på elektroniska medier i korrelation med förändrade perceptions­tillstånd och en fascination för antropologiska studier och berättelser om schamanistiska ritualer och estetik. Mellan 1998 och 2008 arbetade han inom broadcasting- och nyhetsbranschen. Han använder dessa inflytelser för att utforska gränserna för filmspråk, uppfattningar av verkligheten och minnet av personliga objekt.

Läs mer >>

Roy Samaha