Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Musikresidens i utlandet

Konstnärsnämndens internationella program för musik delar ut vistelsestipendium för residens i utlandet. Ett vistelsestipendium ger dig som frilansande konstnär möjlighet att koncentrera dig på och utveckla ditt konstnärliga arbete.

Vi utvecklar tillsammans med olika samverkanspartner residens på flera platser runt om i världen.

Inom musikkonsten är residens- och vistelsestipendium en förhållandevis ny företeelse. 2015 utlystes de första residensplatserna inom det internationella musikprogrammet och sedan dess har ett antal pilotprojekt prövats och utvärderats. När du ansöker om residens i utlandet väljer du själv vistelseort och vistelselängd.

Just nu erbjuds följande residens:

 • I residensen igår vistelsestipendium, schabloniserade resekostnader, boende och arbetsplats.

  Konstnärsnämnden täcker kostnader för stipendiet och den internationella samverkansparten bidrar med personella resurser för koordinering och administration för att konstnären ska få möjlighet att utveckla och fördjupa sitt konstnärskap.

  Förutsättningar och inriktningar varierar mellan de olika residensen, läs mer på respektive residens sida.

 • Musikresidens utomlands kan sökas av yrkesverksamma konstnärer inom musikområdet som bor i Sverige eller har sin huvudsakliga verksamhet här.

  Du får inte studera på mer än 50 procent när beslut om ansökan fattas.

  Du får inte ha några skulder för svenska skatter eller avgifter hos Kronofogdemyndigheten, eller vara försatt i konkurs.

 • Ansökningstider

För mer information om utlandsresidens:

Hasse Lindgren

Programansvarig, Internationella programmet för musik, Handläggare musik

08-506 550 79 (Opens in a New Window)