Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Birgit Cullberg-stipendiet

Birgit Cullberg-stipendiet delas årligen ut till en ung koreograf. Stipendiet instiftades 1998 av regeringen i samband med Birgit Cullbergs 90-årsdag. Regeringen gav då Konstnärsnämnden i uppgift att fördela stipendiet.

  • Stipendiet är på 200 000 kronor
  • Stipendiet delas ut utan ansökan.

Erik Linghede är 2023 års Birgit Cullberg-stipendiat

Tvådelad bild: Porträtt av Erik Linghede och bild från föreställningen HOLD

Erik LInghede

Erik Linghede och bild från föreställningen HOLD.

Konstnärsnämnden tilldelar dansaren, koreografen och producenten Erik Linghede 2023 års Birgit Cullberg-stipendium på 200 000 kronor.

– Jag känner mig hedrad över den fina motiveringen och kanske framför allt att Konstnärsnämnden ser hela mitt arbete. Jag vill passa på att hylla alla dansare, koreografer och otroliga individer som jag funnit i dansen och som sida vid sida med mig skapat magi på och av scen, i cyphers, i battles och som stannat uppe sent på nätterna för att diskutera kärnan i dansen och i livet, säger stipendiaten Erik Linghede.

Arbetsgruppen för dans och cirkus som har fattat beslutet ger följande motivering:

Erik Linghede är dansare, koreograf och producent. Han har över tid varit en av streetdanssveriges konstnärliga förgrundsgestalter, med en bakgrund inom diverse hip-hop stilar. Genom att koppla samman olika delar av dansfältet, såväl konstnärligt som organisatoriskt, utvecklar och förnyar han den samtida danskonsten i Sverige.

2023 tilldelas Erik Linghede Birgit Cullberg-stipendiet för sitt engagemang inom fältet och för sin danskonstnärliga insats som utövare, kreatör och visionär. Erik har med stor skicklighet etablerat ett eget konstnärligt språk och hantverk, bl.a inspirerat av improvisatoriska metodiker, som banat väg för flertalet dansaktörer. Erik har bidragit till etableringen av nya platser och förgreningar i dansfältet, bland annat GATUVERKET och Almost a Jam, och förvaltat dessa med stor passion.

Hans gedigna intresse för varje dansares unika fysikalitet har återkommande genomsyrat den rymd som publiken förs till och skapat världar som utmanar våra förväntningar kring vad som är verkligt eller vad som är äkta. Erik Linghedes koreografiska språk väver samman danser som tillåts möta andra medier, för att landa i ett eget tvärkonstnärligt uttryck där dansen som plattform tycks rymma det oändliga. I sina verk experimenterar han bl.a. med musik och teknologi för att erbjuda publiken flersinnliga upplevelser. De sceniska verken behandlar spänningsfältet mellan verklighet och fiktion, människa och maskin, brus och tystnad.

Tidigare stipendiater:

Ellen Söderhult, 2022
Nicole Neidert, 2021
Dinis Machado, 2020
Rachel Tess, 2019
Anna de Mesquita och Leandro Zappala, 2018
Martin Forsberg, 2017
Alma Söderberg, 2016
Alexander Ekman, 2015
Zerjon Abebe, 2014
Malin Elgán, 2013
Jefta van Dinther, 2012
Jeanette Langert, 2011
Christer Lundahl och Martina Seitl, 2010
Björn Säfsten, 2009
Dorte Olesen, 2008
Gunilla Heilborn, 2007
Johan Inger, 2006
Anna Vnuk, 2005
Jens Östberg, 2004
Kenneth Kvarnström, 2003
Örjan Andersson, 2002
Birgitta Egerbladh, 2001
Pär Isberg, 2000
Lena Josefsson, 1999