Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Stora musikstipendiet

Stipendiet delas ut en gång per år till en aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer.

  • Stipendiet är på 300 000 kr.
  • Stipendiet delas ut utan ansökan
  • I samband med utdelningen publiceras ett konstnärsporträtt i videoformat. Porträttet är textat både på svenska och engelska. Därutöver erhåller stipendiaten ett inramat diplom designat av illustratören Helena Shutrick.

2022 års stipendiat

Lena Willemark

Motivering till  Stora Musikstipendiet:

Musikern och komponisten Lena Willemark – med sina rötter djupt rotade i den förtida folkmusikens mylla – tillför ständigt nutida näring, lustfylld energi och kroppslig mikrotonalitet till de gränsöverskridande konstverk hon är med och skapar. Lena utmanar i sin konst förutfattade meningar och synsätt medan hon parallellt utvecklar sin lyskraft som levande förebild för medmänniskor och andra musikkonstnärer.

– Jag är helt enkelt otroligt glad och stolt, säger Lena om att ha fått Stora Musikstipendiet.

Lena Willemark, riksspelman sedan 1978, har i decennier låtit sin röst höras i flera musikaliska uttryck, såväl på scen som på fäbodvallar. Lena har även fiol och spilåpipa på sin instrumentlista.
Förteckningen över samarbeten i hennes konstnärliga värv som musiker och komponist är minst lika lång som omfattningen av hennes diskografi.

2021 års stipendiat

Hans Ek

Motivering till stipendiet Stora Musikpriset:

Arrangören, komponisten och dirigenten Hans Ek tilldelas Konstnärsnämndens Stora musikstipendium för sin musikkonst – en passionerad smältdegel av oväntade möten, historisk resonans och unika ljudlandskap. Hans är en musikalisk brobyggare som skapar nya gedigna vägar både internationellt och konstnärligt.