Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Jan Lütjohann

Residensstipendiat i Stockholm, 22 november 2023 – 25 februari 2024

Jan Lütjohann är en skulptör och instruktör från norra Tyskland som bor och arbetar i Helsingfors, Finland. Han använder förindustriella verktyg och förpassad teknik för att reflektera över arbete med händerna i både nutid och framtid. Hans skulpturer och installationer är ofta tillverkade av trä och tar formen av verktyg, utrustning och arbetsplatser. I sina workshops uppmanar han deltagarna att använda sina kroppar, händer och verktyg för att reflektera över deras påverkan i både den materiella och immateriella miljön.

Foto: Jesper Dolgov

Jan Lütjohann

På IASPIS kommer Lütjohann att skulptera trä i samarbete med andra människor. Att arbeta helt för hand, oberoende av elektricitet, gör det möjligt för honom att ta med sig sina verktyg var som helst och engagera sig med människor och olika former av kunskap. Han kommer att fortsätta en serie lättillgängliga workshops där deltagare från områden som visuell konst, hantverk och utbildning kommer samman. Dessutom kommer han att utföra fältforskning om skulpturala och teknologiska möjligheter hos historiska och samtida verktyg, utrustning och arbetsplatser i regionen.

Lütjohann har studerat konstpedagogik, skulptur och språk i Kiel/Tyskland, Hangzhou/Kina och Helsingfors/Finland, och innehar en masterexamen i pedagogik från Kiels universitet och Muthesius Kunsthochschule. Under nästan ett decennium har han hållit kurser, seminarier och föreläsningar vid konstakademier i Finland och utomlands. Hans senaste soloutställningar inkluderar ”Centers of Gravity” på Galleri Box, Göteborg (2022); ”Things that Contain” på Muu Kaapeli och Kulttuurisauna, Helsingfors (2021); samt ”Time and Other Resources” på Galleria Sculptor, Helsingfors (2019). Grupputställningar inkluderar ”Shared Space” på HAM Helsinki Art Museum (2023), ”Pinefulness” på Tallinn Art Hall (2021) och ”Projektrum Augsburg” i Stockholm (2022). Under de senaste åren har Lütjohann varit konstnär i residens i Taiwan, Estland, Litauen, Polen och Frankrike och har presenterat sitt konstnärliga arbete inom olika tvärvetenskapliga forskningssammanhang. Under hösten avslutade han en offentlig konstnärlig gestaltning på uppdrag av HAM Helsinki Art Museum och Helsingfors stad.

www.janluetjohann.de