Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Fassih Keiso

Residensstipendiat i Stockholm, 22 november 2023 – 25 februari 2024

Fassih Keiso är en forskningsbaserad konstnär som främst bor och arbetar mellan Melbourne och Damaskus. Hans praktik formas av den återkommande samhällspolitiska dynamiken i den syriska kulturen, som han stilistiskt kombinerar med typiskt samtida västerländska konsttrender genom användning av en tvärvetenskaplig metodologi. Med både dubbelt medborgarskap och dubbel kultur har Keiso utvecklat ett dubbelperspektiv i sina konstverk och deras ramverk. Som en tvärvetenskaplig konstnär fokuserar han på kulturell polaritet, diasporan, migration, rotlöshet och global politisk krigföring, där han använder en mängd olika material och tekniker.

Fassih Keiso

På IASPIS kommer Fassih fortsätta att hämta inspiration från kulturella sammanhangen i sitt hemland Syrien, starkt formade av frågor relaterade till kolonialism, krig och postkolonial trauma. Hans senaste fokus omfattar förstörelsen av arkeologiska kulturarvsplatser som en följd av den pågående konflikten i Syrien.

Keiso har en masterexamen i konst från Melbourne University och en doktorsexamen från Sydney University. Han har varit föreläsare i konst och design vid flera akademiska institutioner i den arabiska världen. Fassih har fått många prestigefyllda utmärkelser och nomineringar, inklusive ett stipendium från South Australia University och vinnaren av Sydney University Alumni Established Category Award 2022. Hans arbete har visats brett, med exempel som: Centre for Contemporary Photography, Melbourne (2023); Art House Gallery, Damascus (2021); MoMA PS1, New York (2020); Brakke Grond, Amsterdam. Han är också författare till ”The Body in Twilight,” en bok om samtida arabiska konstnärer i exil.