Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Svenska filmframgångar med stöd av Konstnärsnämnden

Två skådespelare står i en tunnelbanevagn.

Foto: Annika Aschberg

Bahar Pars och Anna Sise i filmen Åsnelandet.

Svensk film får fina utmärkelser och priser både internationellt och nationellt, och i början av året är det flera viktiga festivaler som äger rum. Många av de filmskapare som har framgångar i dessa sammanhang har fått någon typ av stöd från Konstnärsnämnden.

Konstnärsnämnden har gett stöd till Axel Danielson och Maximilian van Aertryck som den 6 mars inviger årets Tempo Dokumentärfestival med filmen And the King Said, What a Fantastic Machine!. Den vann nyligen pris i USA’ s största dokumentärfilmfestival Sundance, och är utvald att visas på Filmfestivalen i Berlin.
På Tempo Dokumentärfestival visas också bland andra Rosornas stad av Hanna Heilborn och Bilder av dej av Louise Hollerup, båda har fått projektbidrag.

På Guldbaggegalan i slutet av januari hade alla nominerade dokumentärfilmer samt vinnaren av årets dokumentärfilm; Historjá – Stygn för Sapmí av Thomas Jackson, fått stöd från Konstnärsnämnden.

I början av februari på Göteborgs filmfestival visades flera filmer som fått stöd av Konstnärsnämnden, t.ex. Strings av Cecilia Torquato,  Försoning av Kaveh Akaber och Eftersörjare av Hanna Högstedt som vann Draken Film Award.

Prisad tidigare i år blev regissören Bahar Pars film Åsnelandet på en av världens främsta kortfilmsfestivaler i Clermont-Ferrant i Frankrike. Filmen har fått projektbidrag från Konstnärsnämnden.

Nyligen blev Ruben Östlunds film Triangle of sadness Oscarsnominerad i tre klasser. Ruben Östlund är en av de filmare som tidigare haft 10-årigt långtidsstipendium från Konstnärsnämnden. En annan långtidsstipendiat som nyligen fått många utmärkelser är Magnus Gertten med sin starka dokumentärfilm Nelly & Nadine.

Varje år fördelar Konstnärsnämnden stipendier och bidrag till filmkonstnärer för utveckling och produktion av ny svensk film, bland annat fördelas ett 50-tal projektbidrag samt arbetsstipendier och resebidrag. Bidragen har stor betydelse för filmkonstens utveckling i Sverige.

Närmaste utlysning inom film är arbets- och långtidsstipendier med sista ansökningsdag 5 april.