Konstnärsnämndens nyinrättade Stora Teaterstipendium delas i år ut för första gången. Stipendiet, som omfattar 200 000 kronor, ges till scenografen och kostymdesignern Ulla Kassius i Stockholm.
Ulla Kassius har en lång yrkesbana sedan 70-talet inom scenografi och kostym, främst inom teater men även film, en katalog som omfattar ca 150 föreställningar. Hennes samarbeten med regissören Mattias Andersson har gett stora avtryck inom teatervärlden och Kassius scenografier har ofta ett starkt eget signum. Nämnas kan The Mental States of Sweden, The act of Goodness och Idioten på Dramaten, och på Backa Teatern den omtalade triologin Brott och Straff.
Nu är Ulla Kassius aktuell med scenografi och kostym till Den yttersta minuten på Dramaten.
Enligt kriteriet ska… ” stipendiet årligen tilldelas en teaterkonstnär som förvaltar teaterkonstens hantverk och ställer sin expertis i det dramatiska berättandets tjänst.”
Stipendiet delas ut den 27 november av Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck, på Fackförbundet Scen & Films träff för scenografer.
Motivering lyder
”Scenografen Ulla Kassius har under flera decennier varit en viktig konstnär i det svenska teaterlivet. Hon har förändrat tanken på vad scenografi är och kan vara. Hon skapar rum för text och skådespelare som gestaltar textens inneboende dynamik.
Ulla Kassius scenografier är uppfordrande för både regissörer, skådespelare och publik. De är påståenden som samtidigt är frågor. Hennes konst har format en generation av scenografer och hennes arbetssätt har utvecklat formerna för konstnärliga samarbeten inom teaterkonsten.
Ulla Kassius må utmana texten och regissören, men utgångspunkten för hennes arbete är den djupa kärleken till texten och berättelsen; till rummet och tiden; till åskådaren – till teaterns eviga fundament.”
En film av Stefan Wrenfelt för Konstnärsnämnden 2021. Intervju Tina Pettersson.
Om stipendiaten
Ulla Kassius har verkat som scenograf och kostymdesigner sedan mitten av 70-talet på teater- och operascener som Stockholms stadsteater, Dramaten, Backa Teatern, Angeredsteatern, Norrlandsoperan, Uppsala stadsteater, Riksteatern och Teater Galeasen m. fl. Hon var även scenografilärare på Dramatiska Institutet mellan 1996-2006.
Kassius scenografi väckte stor uppmärksamhet i utmanande och samhällsengagerade experimentprojekt tillsammans med dramatikern och regissören Mattias Andersson, såsom det flerfaldigt prisbelönta ”Brott och straff-projektet”, som invigde Backa Teaters nya teaterhus 2007. Andra uppsättningar ihop med Mattias Andersson är The Mental States of Gothenburg (2006), Gangs of Gothenburg, och Dramaten-produktionerna The Mental States of Sweden(2013) samt Den yttersta minuten (2021).
Kassius har också regisserat, på Dramaten gjorde hon De sista vittnena som bygger på texter av nobelpristagaren Svetlana Aleksijevitj, Premiären på moment:teater, samt Pappersgudarna på Angeredsteatern.
Inom film har hon bland annat gjort scenografi till långfilmer, som Susanne Biers Freud flyttar hemifrån (1991) och Kärlekens himmelska helvete (1993).
Ulla Kassius var ansvarig konstkurator och scenograf för den stora jubileumsutställningen om August Strindberg på Liljevalchs konsthall 2012, ett verk som omfattade hela konsthallen samt att hon regisserade en föreställning i samband med utställningen.
Hon har fått flera priser för sitt konstnärskap, bland annat tilldelades hon 2014 Stockholm stads hederspris och 2013 fick hon Svenska Dagbladets Thaliapris tillsammans med Mattias Andersson. År 2012 erhöll två av världens allra främsta scenografipriser vid World Stage Design i Cardiff.
Kontakt:
Josefin Morge
Kommunikationsansvarig
08-506 550 96 (Opens in a New Window)josefin.morge@konstnarsnamnden.se (Opens in a New Window)Tina Pettersson
Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater
08-506 550 58 (Opens in a New Window)tina.pettersson@konstnarsnamnden.se (Opens in a New Window)