Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Nya beslut om internationella resor och utbyten inom teater och film

https://www.simonrevilla.com/documentary

Foto Matias Jacobi

Filmaren Simon Revilla beviljades resebidrag till Argentina för att arbeta med sin film A stolen childhood.

I årets andra omgång fördelas 285 000 kronor inom teater och 279 000 kronor inom film till totalt 52 teater- och filmkonstnärer.Många filmare ansöker för att göra research i utlandet för sina filmprojekt och tretton sådana resebidrag beviljades. Bland andra fick filmfotografen
Karolina Pajak
och regissören
Jeroen Pool
bidrag till Italien för sin dokumentärfilm om det utdöende yrket fyrvaktare.

Likaså beviljades även filmregissören
Ylva Forner
ett resebidrag för research i London inför sin nästa långfilm, en del av researchen är att bo på det anrika hotellet The Dorchester som utgör en viktig del i filmen.

Filmaren
Simon Revilla
gavs resebidrag för  en resa till Argentina och den dokumentärfilm han arbetar med om stulna barn under militärdiktaturen. Han följer Natalie som kan vara ett av dessa hundratals försvunna barn.

Inom teater beviljades regissören
Olof Runsten, ljuddesignern
Patrik Lassbo
och dramaturgen
Ruby Nilsson
i projektgruppen Sticky Drama varsitt bidrag för att resa till Grekland. Där ska de arbeta med ett scenkonstprojekt som bygger på myten om oraklet i Delfi och som ska utmynna i en nyskriven operett iscensatt av 32 stycken högtalare för amfiteatern.

Elva clowner, bl. a
Anne-Lena Everman, Eva Riepe
och
Niklas Lindgren, som arbetar inom nätverket Clownmedicin beviljades bidrag till en internationell konferens i Haag, Nederländerna. Konferensen fokuserar på sjukhusclowner i Europa och syftet är att utbyta erfarenheter.

Listor över alla beviljade bidrag:
TEATER
FILM

Trots coronapandemin är interaktion med utlandet mycket viktig för att utveckla konstnärliga projekt samt för att vidga arbetsmarknaden för konstnärer. Vissa av de beslutade resorna och utbytena kan eventuellt komma att behöva ändra sina resedatum pga. fortsatta restriktioner, Konstnärsnämnden hanterar dessa ärenden i samråd med de enskilda konstnärerna.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 2 september.

Kontakt:
Tina Pettersson
Handläggare för teater och film
Tina.pettersson@konstnarsnamnden.se