Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

430 000 kr till internationella kulturutbyten och resebidrag inom bild och form


Laercio Redondo, Mies Pavilion.

Konstnärsnämnden delar ut sammanlagt 430 000 kronor till 25 bild- och formkonstnärer för internationella kulturutbyten och resor vid årets tredje fördelning. Bidragen gäller både utbyten i utlandet såväl som när konstnärer i Sverige bjuder in internationella kollegor för samarbeten i Sverige. Bland de som beviljats stöd finns konstnärsduon Gideonsson/Londré, Gustav Londré och Lisa Gideonsson. De ska delta i utställningen Who Wants to Live Forever? på Kunsthall Trondheim med vernissage i september 2020. Utställningens kurator Stephanie Hessler beskriver att utställningen utforskar frågor om tid och begär av odödlighet i ljuset av klimatförändringar. Utställningen undersöker även etik och politik i relation till andliga och biogenetiska strävanden.


Även bildkonstnären Laercio Redondo har beviljats stöd. Hans “The simplest thing is the hardest to do” är en konstnärlig intervention i Mies van der Rohes paviljong i Barcelona. Laercio Redondo skriver ”Utgångspunkten i min undersökning, som ligger till grund för installationen i Paviljongen, är historien bakom dess byggnation och återuppbyggnad, men också de tidsluckor, illusioner och glömska som korsat dess väg. Avsikten är att tolka paviljongens rumslighet genom en idé som var viktig för Mies van der Rohe: överlappningen mellan måleri, skulptur, formgivning och arkitektur som i sig aktiverar en dialog, en flerstämmig narrativ kring den lokala historien.”
Utställningen pågår mellan 16– 27 september.
 


Beviljade ansökningar


Effekter av pandemin

Vi ser tydligt effekter av pandemin och reserestriktioner inom våra internationella stöd och program. I ansökningsomgången för Internationellt utbyte och resebidrag kan vi se att fler ansökningar än vanligt gällde resor och utbyten inom Europa, och att antalet ansökningar totalt är färre än vanligt. 

Bland de internationella resor och utbyten som beviljats tidigare i år flyttas många resor framåt i tid. Flera vistelser på Iaspis utlandsresidens utanför Europa har också skjutits fram till nästa år, varpå ett fåtal utlysningar för 2021 ställts in. Residensen i Jingdezhen, Bangalore och Tokyo kommer återigen utlysas för vistelser 2022.