Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Upphandling av gästcurator – uppdragsbeskrivning och kravspecifikation

Böcker på bokhylla

IASPIS publikationer Foto: IASPIS

Uppdragsgivande organisation

Konstnärsnämnden är en statlig myndighet under regeringen som främjar konstnärlig utveckling och förnyelse. Vårt uppdrag omfattar yrkesverksamma konstnärer i hela landet, inom samtliga konstområden. Vi fördelar stipendier och bidrag, främjar internationellt utbyte samt analyserar och sprider kunskap om konstnärers ekonomiska och sociala villkor. Vi samverkar regionalt, nationellt och internationellt, med myndigheter och organisationer, såväl inom sektorn som tvärsektoriellt. På Konstnärsnämnden arbetar 35 medarbetare och våra lokaler ligger på Södermalm i Stockholm.

Bakgrund och syfte

Konstnärsnämnden söker en gästcurator till IASPIS för uppdrag under hösten 2025 till och med våren 2026. IASPIS är Konstnärsnämndens internationella program för bild och form. IASPIS uppdrag syftar till att främja konstnärlig utveckling och vidgade arbetsmöjligheter för yrkesverksamma konstnärer genom internationalisering. Verksamheten omfattar bland annat residensprogram i Sverige och utomlands, publik verksamhet samt olika former av möten mellan konstnärer, curatorer och andra yrkesverksamma inom bild- och formområdet.

Uppdraget som gästcurator är kopplat till IASPIS residensprogram i Stockholm. I våra lokaler finns nio ateljéer där vi bedriver residens för såväl Sverigebaserade som internationella konstnärer inom bild och form. De konstnärer som är i residensprogrammet utses av Bildkonstnärsfonden. Uppdraget som gästcurator sker i nära samarbete med övrig personal på IASPIS.

Upphandlingen genomförs som en direktupphandling enligt 19a kap. lagen (2016:1145) om offentlig upphandling (LOU) samt bilaga 2, avseende sociala och andra särskilda tjänster.

Omfattning och kravspecifikation

I uppdraget som gästcurator ingår att:

  • projektleda IASPIS Open Studios under hösten 2025 och våren 2026
  • bidra aktivt till det löpande arbetet med residensprogrammet i Stockholm
  • bidra till utveckling och genomförande av IASPIS publika program i Stockholm
  • bidra med nya perspektiv och kontakter till IASPIS verksamhet

Uppdragstagarens kvalifikationer och erfarenheter

  • Flerårig erfarenhet som curator eller projektledare inom bild- och formområdet
  • Mycket goda kunskaper om och stort kontaktnät inom bild- och formområdet i Sverige
  • Erfarenhet av internationellt arbete inom bild- och formområdet
  • Mycket goda kunskaper att uttrycka sig i tal och skrift på engelska
  • Mycket god samarbetsförmåga och förmåga att ta egna initiativ
  • Högskoleutbildning om minst tre år, eller annan eftergymnasial utbildning med motsvarande nivå och relevans för uppdraget

Ersättning och villkor

Uppdraget ska utföras under perioden augusti 2025 till och med juni 2026 (exakta datum fastslås i avtal).
Omfattningen på uppdraget är 1 680 timmar (motsvarar 42 veckor á 40 timmar) som kan fördelas under perioden.
Ersättning för hela uppdraget är 985 000 kr (exkl. moms) som utbetalas genom faktura. Faktureringsvillkor: månatlig fakturering.
Uppdraget är motsvarande heltid. Om uppdragstagaren önskar kan uppdraget minskas till motsvarande 80 procents omfattning, det vill säga en omfattning på 1 344 timmar (motsvarar 42 veckor á 32 timmar). Ersättning för hela uppdraget blir då 788 000 kr (exkl. moms). Önskemål om mindre omfattning ska anges i samband med anbud.

Anbudsgivare och fakturering

Anbud kan lämnas av både juridiska och fysiska personer. Om en fysisk person avser att fakturera genom ett egenanställningsföretag ska detta anges i anbudet. Konstnärsnämnden kommer att teckna avtal med den juridiska personen (företag eller egenanställningsföretag) som fakturerar för uppdraget. Ansvaret för skatter, sociala avgifter och försäkringar ligger hos den juridiska personen. Den fysiska person som utför uppdraget ska tydligt anges i anbudet tillsammans med CV.

Kontrakt kommer att upprättas efter tilldelningsbeslut. Ett avtalsutkast kommer att tas fram baserat på denna kravspecifikation. Genom att lämna anbud förbinder sig anbudsgivaren att teckna avtal med Konstnärsnämnden enligt de villkor som anges i upphandlingsunderlaget.

Utvärdering av anbud

Bedömning av inkomna anbud sker utifrån erfarenhet, kompetens och föreslaget genomförande enligt följande tre kriterier:

  1. Curatoriell erfarenhet och relevant kompetens
  2. Internationell erfarenhet och nätverk i Sverige
  3. Erfarenhet av arbete med residensprogram och publika program

Varje kriterium bedöms på en fyrgradig skala:

  • 3 poäng: Uppfyller mycket väl
  • 2 poäng: Uppfyller väl
  • 1 poäng: Uppfyller i viss utsträckning
  •  0 poäng: Uppfyller inte

Högsta möjliga totalpoäng är 9 poäng. Den anbudsgivare som erhåller högst poäng och uppfyller samtliga krav kommer att tilldelas uppdraget.
Om två eller flera anbud får samma totalpoäng används följande särskiljande kriterium: Curatoriell erfarenhet och relevant kompetens. Om anbuden fortfarande inte kan särskiljas, sker slutlig tilldelning genom lottning där minst två av Konstnärsnämnden utsedda personer deltar.
Konstnärsnämnden förbehåller sig rätten att avbryta upphandlingen om inga inkomna anbud bedöms hålla tillräckligt hög kvalitet eller om andra sakliga skäl föreligger.

Process för anbudsgivning

Anbud ska innehålla:
• en beskrivning av uppdragstagarens relevanta kompetens och erfarenhet (se Uppdragstagarens kvalifikationer och erfarenheter) samt CV.

För att anbud ska kunna få poäng i utvärderingen krävs det att kompetens och erfarenhet framgår av anbudet samt kan bekräftas vid intervju och eventuell referenstagning.
Intervjuer med ett urval av offererade gästcuratorer och eventuell referenstagning kommer att genomföras innan beslut fattas om tilldelning av uppdraget. Konstnärsnämnden förbehåller sig rätten att endast kalla de anbudsgivare som bedöms ha lämnat de mest relevanta och konkurrenskraftiga anbuden.

Sista anbudsdag och kontaktuppgifter

Anbud ska vara inkomna senast den 25 maj 2025 till anbud@konstnarsnamnden.se. Frågor om upphandlingen eller om uppdraget ska ställas skriftligt och skickas till samma e-postadress.