Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Mikael Åkerfeldt får konstnärsstipendium


Foto: Jonas ÅkerlundMikael Åkerfeldt

Sångaren, gitarristen och komponisten i det internationellt framgångsrika bandet Opeth får ett stipendium om 139 500 kronor. Konstnärsnämnden uppmärksammar honom för sitt mångåriga och högkvalitativa konstnärskap inom ett musikaliskt uttryck med stort genomslag världen över. – Jag är både hedrad och överraskad. Som musiker inom metal/rock är man ofta förbisedd av media och kulturetablissemanget, så det är en viktig bekräftelse att få mitt arbete uppmärksammat på det här sättet, säger Mikael Åkerfeldt.
 
Mikael har bidragit till den framskjutna position som svensk metall har världen över, inte bara i Opeth, utan även i ett stort antal andra konstnärliga konstellationer och kreationer.

– Vi från Konstnärsnämndens sida vill genom det här stipendiet uppmärksamma en väldigt aktiv konstnär som under decennier utvecklat sin konst och sitt uttryck. Sedan slutet på 80-talet har Mikael verkat i ett musikaliskt landskap där såväl liv och död varit starka influenser i vidareutvecklingen av den blues- och progressiva hårdrock som metallmusiken härleder sitt ursprung från, säger musikhandläggaren Magnus Lemark.

Kontaktinformation:
Magnus Lemark, handläggare Musik
magnus.lemark@konstnarsnamnden.se
telefon (direkt) 08-506 550 69