Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Många uttryck i årets omgång av teaterprojekt

Många uttryck i årets omgång av teaterprojekt

En illustrerad bild på scenkonstnären Bodgan Szyber på ett kortspel.

Bild: Gabriella Roos Redemo & Frank Torsson

Bogdan Szyber beviljades bidrag till ett performanceverk.

Arbetsgruppen för teater och film fattade beslut 4 mars om att tilldela 3,8 miljoner till 39 projekt. Till årets omgång inkom rekordmånga ansökningar, en ökning med 37 procent jämfört med förra året, vilket har gjort att konkurrensen varit ovanligt stor. Bland de projekt som valts ut finns olika genrer och uttryck representerade; performance, musikteater, dockteater, clownföreställningar, stand-up på teckenspråk, barnföreställningar och mer experimentella scenkonstprojekt och förstudier.

Scenkonstnären Bogdan Szyber beviljades bidrag för att genomföra performanceverket ”Fool’s Errand: an Alchemical Sonata” på Konträr, där han vill följa upp och kommentera sin uppmärksammade forskningsrapport som inte godkändes.

Nyutexaminerade skådespelaren Steph Molin kommer att göra en solo-föreställning utifrån sin egna bakgrund som rom, i ”Cirkusdirektörens dotter”. Molin gick ut Konstnärliga högskolan 2023 och uttrycker sig även med sång.

Operaregissören Clara Svärd kommer att arbeta med en av operahistoriens äldsta verk från 1625; ”Befrielsen av Ruggiero” av den kvinnliga tonsättaren Francesca Caccini. Föreställningen kommer att framföras på Confidencen.

Även Jonas Samuelsson-Nerbe får bidrag för musikteater, men en samtida sådan. Han samarbetar med regissören Andreas Boonstra och de gör sitt nyskrivna verk ”Tankens Revolution” med utgångspunkt i romantiken på 1700-talet.

Clownen Otto Milde vill undersöka hur clown och mim kan mötas genom ett samarbete med mimaren Siri Hamari, de arbetar fram en föreställning för en vuxenpublik under namnet ”The Empty Space”.

Stefan Bexell Stanisic arbetar med Bombina Bombast i Malmö och vill göra ett platsspecifikt verk i ett övergivet hus som förvandlas till en interaktiv skräckkammare där man kan ”…vältra sig i existentiell skräck och storslagen teatermagi, och publiken kan välja att ta en aktiv roll i det ockulta skeende som invaderar aftonen”. Projektet ”Kungen i gult” görs tillsammans med dramatikern Gustav Tegby.

Kontaktperson

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)