Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Internationella utbyten och resor för musikkonstnärer

Fotograf: Olof GrindDen skivaktuella artisten Ebo Krdum reser till Womex i Portugal

Den skivaktuella artisten Ebo Krdum är ett av flera exempel på musikkonstnärer som fått Konstnärsnämndens bidrag för internationellt utbyte nu när världen försöker öppna upp för internationella kontakter.Ebo reser i slutet på oktober till Porto i Portugal där han har valts ut för att ge konsert på världsmusikmässan Womex som i sin tjugoförsta edition, kan genomföras med publik och mässdeltagare på plats i det fysiska rummet. Han kommer även att kunna presentera sin nya skiva Diversity.

Exempel på andra utbyten och resor

Hiphop producenten Harry Potter från Malmö med artistnamnet WIZARDMCE reser både till Los Angelses och New York i USA för att samarbeta med andra artister, låtskrivare och skivbolag.

Violinisten Hanna Andersson från Upplands Väsby reser till Norge för en julturné med nio konserter tillsammans med norska durspelaren Hilde Fjerdingøy. Projektet är en försenad releaseturne för albumet Jultråddokka som släpptes 2020.

Flöjtisten Jing Wu från Danderyd reser till USA för att uppträda på Scandinavian House i Washington i mars 2022. Där ska Jing som är blind uppträda med hjälp av den svenska tekniska innovationen Tactsenze, vilken tillåter henne att ”se” dirigenten när hon spelar.

Basisten Anders Jormin från Nösund bjuder in kotospelaren Karin Nakagawa från Japan. De ska tillsammans med musikerna Lena Willemark och Jon Fält fördjupa sitt samarbete med nya kompositioner och fyra konserter. De ska samtidigt dokumentera den musikaliska processen både i ljud och bild.

Kort om Konstnärsnämndens beslut

Sammanlagt fördelas vid detta beslutstillfälle 503 000 kronor och utbyten planeras att genomföras med sexton olika länder. Totalt har 55 ansökningar har behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på 1,1 miljoner kronor.

Bidrag ges till utbyten med länder på fem kontinenter.

En förteckning över beviljade bidrag finns på Konstnärsnämndens hemsida
www.konstnarsnamnden.se.

Kontaktinformation: Hasse Lindgren
hasse.lindgren@konstnarsnamnden.se; telefon (direkt) 08-506 550 79