Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Förändringar i IASPIS residensprogram utomlands

Nu får fler konstnärer möjlighet till vistelse på IASPIS residens i New York. Samtidigt ses IASPIS övriga utbud över för att nya residens ska kunna erbjudas vid kommande utlysningar.

IASPIS internationella residensprogram för bild- och formkonstnärer erbjuder plats och tid för konstnärlig fördjupning, internationella gränsöverskridande möten och kunskapsutbyte.

Under 2025 erbjuder IASPIS fyra konstnärer möjlighet till en tremånaders residensvistelse vid International Studio & Curatorial Program (ISCP) i Williamsburg, New York. Detta är en förändring från tidigare då en konstnär erbjöds en årslång residensperiod, nu delas perioden upp för att ge fler konstnärer möjlighet att ta del av residenset.

Vit robotliknande docka med i människostorlek som man ser sitter från sidan på en röd kub i en vitmålad lokal med ljusrörsbelysning

Fotocredit: Laura Stamer Titel: Bitch on Wheels, 2023

Fotocredit: Laura Stamer Titel: Bitch on Wheels, 2023

Intresset för ISCP bland svenska bildkonstnärer är stort och har resulterat i ett högt söktryck vid tidigare ansökningsomgångar. Nuvarande IASPIS-stipendiat vid ISCP är Tora Schultz (januari 2024 – december 2024). Ansökan är öppen mellan 10 april – 4 juni kl. 14.00.

Konstnärsnämnden har under det senaste året utvärderat de internationella residens som myndigheten erbjuder. Ett resultat av detta, förutom kortare residensvistelser i New York, är att IASPIS inte kommer att utlysa residens inför 2025 i Tokyo, Jingdezhen och Johannesburg, utan istället förnyar utbudet av residens inför kommande utlysningar.