Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Dags att ansöka om residens vid IASPIS i Stockholm

Under sex månader kan du som är yrkesverksam konstnär inom bild och form få möjlighet att arbeta i en egen studio, möta kollegor från Sverige och hela världen samt ta del av hela IASPIS verksamhet. Syftet med IASPIS residens är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa din konstnärliga verksamhet och utveckla ditt internationella nätverk.

IASPIS residensprogram erbjuder plats och tid för konstnärlig fördjupning, internationella gränsöverskridande möten och kunskapsutbyte.

  • Sista ansökningsdag 5 december kl 14.00
  • Perioder: oktober 2023 – mars 2024 samt april 2024 – september 2024

Hur är det att vara residensstipendiat vid IASPIS i Stockholm?

Jenny Magnusson, konstnär som jobbar med skulptur i Göteborg och har varit residensstipendiat under 2022.

För Jenny är skulptur främst en akt i görandet och undersökning av rumslighet, materialitet, hennes och betraktarens rörelse. Hon finner sitt material på vägen till eller från ateljén och hon producerar sällan färdiga skulpturer utan ser snarare en utställning eller presentation som ett tillfälligt stopp i ett konstant flöde mellan material och skulptur. Det handlar om att återanvända och omförhandling och omläsning med syfte att finna ett här och ett nu.

Färgbild på Jenny Magnusson, konstnär

Foto: Foto Jean-Baptiste Béranger

Konstnären Jenny Magnusson, residensstipendiat vid IASPIS i Stockholm 2022

Vad lockade dig att söka residens i Stockholm?

Jag ville ge min konstnärliga process tid, få möjlighet att under en koncentrerad period följa min tanke ända ut. Undersöka aspekter som intresserat mig under lång tid bland annat koreografi och koreografiska metoder i relation till skulpturala processer. Den internationella kontexten och att få möjlighet att verka i ett nytt sammanhang och stad var också jätte lockande förstås.

enny Magnusson, residensstipendiat vid IASPIS i Stockholm

Foto: Jean-Baptiste Béranger

Jenny Magnussons ateljé vid IASPIS i Stockholm

Jenny berättar att hon kommer att bära med sig vistelsen för lång tid framåt. Hon ville få möjlighet att under ett halvår fördjupa sig konstnärligt och återknyta med konstlivet i Stockholm – som hon tidigare bott i.

Jag har fått nya vänner och relationer som har öppnat upp för framtida samarbeten och kollaborationer.  Med IASPIS som plattform har det här halvåret knuffat mig till en helt annan plats konstnärligt än innan. Det har gett mig möjlighet att verkligen få gå på djupet och undersöka delar av min praktik som jag längtat efter länge själv och gjort mitt konstnärliga nätverk större och vidare. Det bästa jag gjort helt enkelt.