Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Bidrag till internationella utbyten och resor inom dans och cirkus

Bidrag till internationella utbyten och resor inom dans och cirkus

30 utövare beviljades bidrag i den fjärde och sista fördelningen av internationellt utbyte och resor inom dans och cirkus 2023.

Ett foto på utomhus på danskonstnären Alexandra Svensson.

Foto: Jessica Lindgren

Alexandra Svensson.

Dansaren och koreografen Alexandra Svensson har beviljats bidrag för internationellt utbyte i Sverige för att bjuda in musikern och kompositören Andreas Braun från Tyskland för att skapa musik till dansföreställningen Saltbris. Verket är ett communitydansprojekt som bland annat kommer att spelas i Sankt Clemens kyrkoruin i Visby. Cirkusartisten Karin Svensson har beviljats bidrag för kulturutbyte i utlandet för att turnera en barnföreställning om sorg, ”Ska det vara så här??!”, på Färöarna. Louie Indriana har beviljats resebidrag till Tokyo för att fördjupa sina kunskaper, och bredda sitt nätverk, inom dansstilen locking.

36 % av omgångens ansökningar beviljades, med belopp mellan 5 000 och 30 000 kronor. Dansare, koreografer och cirkusartister i Gotland, Skåne, Stockholm, Värmland och Västra Götaland beviljas sammanlagt 500 000 kronor för utbyten och resor med 19 länder i Europa, Nordamerika, Sydamerika, Afrika och Asien.

Syftet med Konstnärsnämndens bidrag till internationellt utbyte och resebidrag är att stödja konstnärers möjligheter att skapa, utveckla och fördjupa kontakter i utlandet. Bidragen avser att stödja konstnärer som är inbjudna till utlandet för ett publikt framträdande eller samarbete, för egeninitierade arbets- eller studievistelser i utlandet där inbjudan saknas samt för konstnärers internationella samarbeten i Sverige.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 11 januari 2024 med beslut i mars.