Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Årets första internationella bidrag inom teater och film

Arbetsgruppen för teater och film beslutade om 51 bidrag till internationella resor och utbyten. Resorna går till bland annat Sydafrika, Libanon, Tjeckien, Island, Bulgarien och Japan.

Foto: Filip Stankovic

Från pilotfilmen för långfilmen Blåsfisken av Elin Övergaard.

Beviljade ansökningar inom film

22 ansökningar om 286 000 kronor har beviljats, bland annat till regissören Lina Mannheimer som får ett utbytesbidrag till Sydafrika för att besöka Hope Prison Miinstry och göra research till en kommande dokumentärfilm.

Elin Övergaard är filmregissör och tilldelades ett resebidrag för att åka till London och provfilma inför sin debutlångfilm Blåsfisken. 2019 vann hon Startsladden och var nominerad till både en Guldbagge och en guldpalm i Cannes för filmen Ingen lyssnar.

Till residenset PHI Centres i Kanada är Ismaila Jallow uttagen att arbeta med VR‐verket Kråkslott, residenset är en av världens främsta aktörer inom XR och immersiva medier.

Foto: Paul Blomgren DoVan

Filmkonstnären Isamila Jallow.

Beviljade ansökningar inom teater

372 000 kronor har beviljats till 29 teaterkonstnärer inom flera olika yrkesområden som scenografi, performance, musikal och opera. Flera grupper har fått inbjudningar till festivaler i Europa, som exempelvis KEL som består av skådespelarna Anna Littorin, Lisa Hansson och Jonna Sandell som ska gästspela på Fringe i Prag med sin föreställning Pleased to please.

Foto: Mattias Olsson och Kalle Christiansson

Scenkonstgruppen KEL får bidrag för att gästspela på Prag Fringe. KEL består av skådespelarna Anna Littorin, Lisa Hansson och Jonna Sandell.

Musikalartisten Saga Björklund Jönsson vill bjuda in de tyska kollegorna Nicola Bremer och Wiebke Heeren till Sverige för att arbeta med en föreställning som senare iår ska framträda på den italienska teaterfestivalen Quartieri dell’ Arte.

Internationella utbyten och resor inom teater och film

  • Till omgången inkom 155 ansökningar.
  • Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år.
  • Nästa deadline för att ansöka är 3 maj 2023 med beslut i juni.

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)