Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Renée Petropoulos

Residensstipendiat i Stockholm 4 februari – 29 april 2019

Renée Petropoulos (USA), född 1957 i Los Angeles.

Petropoulos konstnärliga praktik navigerar territoriet mellan abstraktion och representation. Via medel som översättning, närhet och identifikation, historia och makt, skapas relationer som en omformning av perceptionen. Med hjälp av poetiska och strukturalistiska angreppssätt som motsägelsefulla strategier tar hon upp material som en form av identitet. Hon arbetar alltid i ett sammanhang, med metoder som kartläggning, spårning och jämförelser, och i material som måleri, ljud och video.

 

På Iaspis kommer hon att etablera kontextbaserade projekt, undersöka sin miljö och sin situation. ”Analoga” metoder kan komma att brukas som en överskridande taktik för engagemang. Ett begrundande av Paul Lafargues ”Rätten till lättja” kommer att ingå i hennes aktiviteter. LJUD kommer att alstras.

Renée Petropoulos har kandidatexamen i konsthistoria, islamisk konst från UCLA; och masterexamen i Studio Art från UCLA 2014. ”From the United States to Mexico/From Mexico to the Untied States” presenterades på Commonwealth and Council, Los Angeles, och inkluderade en koreograferad performance. Hon ställde ut ”Monument 1 – conjugation” på Proxy Gallery i Paris 2016. I samarbete med kompositören Greg Lenczycki skapade hon 2016 en CD med ljudarbeten, ”Between Libya, the United States and Scotland”, som släpps 2019. Ett nytt performanceverk, skapat 2016, ”Cheek by Jowl”, framfördes på Hauser Wirth Schimmel i samband med utställningen med kvinnliga skulptörer. Hennes projekt med sin gamla student Amanda Katz släpptes i somras på 7 x 7 (http://7×7.la/semicolon/). Hon har nyligen återvänt från Neapel i Italien där hon arbetat på ett samarbetsprojekt med den neapolitanska forskaren Dr. Denise Spampinato. 2017 på Proxy Gallery, Aten, visade hon den platsspecifika installationen ”Irregular Event”. 2018 kommer hon att producera projekt och performanceverk i samband med MACO i Oaxaca, Mexiko samt vara gästkonstnär på Palm Springs Museum 2019.

Hon deltog nyligen i Saas Feed intensiva sommarworkshop med en Directed Reading-performance och har i höstas deltagit i utställningarna ”Here” på LAMAG och ”Somewhere In Between” på Kellog Art Gallery. Petropoulos har tilldelats 2019 års Santa Monica Artist Fellowship.

reneepetropoulos.tumblr.com

Se videointervju med Renée Petropoulos här

7 x 7