Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Raha Rastifard

Residensstipendiat i Stockholm 1 april – 30 september 2021

Raha Rastifard. Född 1974 i Iran. Bor och arbetar i Stockholm. Raha Rastifard är en iransk-tysk konstnär.

I min konst finns spår av tvärkulturella, poetiska och historiska inslag. Min konst har ingen nationalitet, jag tror starkt på interkulturalism och därför är budskapet i min konst främst universellt.

Raha Rastifard

Jag arbetar i olika konstdiscipliner och använder olika medier, från måleri och grafik till fotografi, skulptur och offentlig konst.

Jag har ställt ut på Victoria and Albert Museum i London i samband med att jag nominerades till Freedom to Create-priset, Pergamonmuseet i Berlin och i flera andra städer världen över, till exempel New York, Björneborg, Avesta, Tokyo, Delhi och Shanghai.

De unika möjligheterna på IASPIS vill jag använda för att närmare studera i synnerhet den persiska geometrins och mer generellt andra geometriers avtryck i konst och byggnadskonst.

Tack vare denna möjlighet kan jag fördjupa min kunskap om geometrier i konsthistorien. Det kan hjälpa mig att vidareutveckla de tekniker jag bemästrat under de år jag arbetat med geometrier och även utveckla nya tekniker.
De senaste åren har min konst verkligen påverkats starkt av geometrier. Det är ingen överdrift att säga att det på sätt och viss blivit ett kännetecken i mina verk.

Kandidatexamen i fri konst, konsthögskolan i Teheran.
Två magisterexamen i Europas och Mellanösterns konsthistoria, och iranska studier, Freie Universität Berlin.
Projektstudier i fri konst för yrkesverksamma konstnärer, Konstakademien, Stockholm.
Senaste offentliga konstprojekt:
Femte Elementet, Östergötlands museum i Linköping, 2020
Himmelspassagen, tunnel under Tycho Hedéns väg i Uppsala, 2021

raharastifard.com

wikipedia.org/Raha_Rastifard