Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Linnea Hansander

Residensstipendiat i Stockholm 11 oktober 2021 – 24 april 2022

Linnea Hansander Född 1983 i Uppsala. Bor och är verksam i Stockholm.

Jag arbetar interdisciplinärt med stämningar och människor som ingång, ofta deltagarbaserat eller med inslag av uppträdanden.
Hon förklarar vidare i egna ord: Min första bakgrund är inom scenkonst, och jag tror att det syns i mitt uttryck och mina intresseområden. Jag är ute efter upplevelsen att befinna sig i fantasi, lek eller dröm, och när jag konstruerar installationer, scenografier och iscensättningar för deltagande försöker jag använda jag de överenskommelser kring fiktion/verklighet som gäller i de inte helt vakna tillstånden. Tidigare format jag arbetat med är  t.ex. fester, textila skulpturer, video, uppträdanden, karaoke, högläsning och dockteater. Jag uppskattar och arbetar gärna med inslag av underhållning och populärkulturella element.

see you in heaven tv

Tematiskt återkommer jag till känslor och deras relation till tiden, (som sorg, minnen, glömska, längtan, ånger) förlust och vad som är förlorat och inte, hur kontakt fungerar och skapas, och de olika utrymmen mellan och inuti människor där känslor och upplevelser utspelar sig. Jag har också startat och är del av gruppen Strong Dreams, som är bildkonstnärer som arbetar kollektivt med teatrala uttryck och föreställningar för t.ex. teaterscenen och för vatten.

Under IASPIS-residenset kommer jag att arbeta med ett projekt om tragedin och förslag på hur man kan hantera och förstå sitt personliga lidande genom gamla mytologier och dramaturgier.

Examen från Konstfack MFA 2018 samt BA (performance studies) Stockholms Universitet. Kommande soloutställning på Index i Stockholm och grupputställning på Malmö konstmuseum 2022. Deltagit i grupputställningar på t.ex Färgfabriken och Inkonst och gjort soloutställningar / beställningsverk för t.ex. Konstfrämjandet och FLOCK plattform för deltagarbaserad konst. Med Strong Dreams bl.a. gjort en föreställning för Strindbergs intima teater.

linneahansander.com