Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Krolikowski Art

Residensstipendiater i Stockholm 2 augusti – 13 november 2021

Konstnärsduon Krolikowski Art är konstvärldens Bonnie och Clyde, oskiljaktiga, till och med i sängkammaren. Som agenterna Fox Mulder och Diana Scully pendlar de mellan naivitet och skepsis, konstnärlig fantasi och vetenskapliga fakta. De intresserar sig bland annat för alternativa sätt för mänsklig kommunikation, utopiskt tänkande och de psykologiska sidorna av globala förändringar – frågor som de behandlar i analogt fotografi och video, installationer, nya medier och performanceverk. I målsättningen att utforska mänskliga relationer i den postpostmoderna epok som formas av metakrisen rör sig konstnärerna mellan nostalgiska uttryck från det förflutna och framtida design. I samtidsfilosofiska termer är duons konst metamodernistisk, ironisk och naiv: romantisk men också konceptuell. Konstnärsparet har även utforskat samtida bildkonst, inte minst fotografi, och skrivit kritiska artiklar och föreläst om samtidsfilosofi och samtidskonst.

Fotografi: Dan Balashov.

Krolikowski Art

Under arbetsvistelsen på Iaspis planerar duon att med hjälp av analoga medier som film, video och radio fortsätta undersöka olika aspekter av mänsklig kommunikation i den digitala tidsåldern, med särskilt fokus på den moderna världens dikotomier, motsägelser och kontraster samt hur samtidskonsten kan bejaka kontrasterna på ett konstruktivt sätt. De globala omvälvningarna i geopolitik och miljö inspirerar dessutom duon till att reflektera kring definitionen av tillit i post-sanningens tidsålder och hur väder och klimatförändringar påverkar mänskliga relationer, frågor som kommer att införlivas i framtida projekt.

Alexandra Krolikowska (f 1990 i Donetsk)

Interdisciplinär konstnär, forskare och psykolog. Inspirerad av konstens omformande funktioner i allmänhet och fotografiets terapeutiska verkan i synnerhet. Arbetar mest med frågor kring minnets mekanismer, perception och olika former av mänsklig kommunikation i den postdigitala tidsåldern.

Alexander Krolikowski (f 1982 i Donetsk)

Arbetar med konceptkonst, även verksam som föreläsare och filosof. Han är intresserad av informationskrigföring, religiösa och politiska studier och samtidsestetik. Inspirerad av studier i postpostmodern kulturteori fokuserar han på framtida formgivning och jakten på en ny ärlighet.

Duons konst har bland annat presenterats på Mystetskyi Arsenal, Izolyatsia, Dymchuk Gallery, Asortymentna Kimnata (Ukraina), Sopa Gallery (Kosice, Slovakien), Ford Otosan Culture Centre (Golcuk, Turkiet) och Korea Foundation Gallery (Söul, Sydkorea). De har även deltagit i Odessabiennalen för samtidskonst (2017, Ukraina) och Bangkokbiennalen för samtidskonst (Cloud Nine-paviljongen, 2020). Duon har dessutom varit stipendiater inom ramarna för gästkonstnärsprogrammen på PRAM Studio (2017, Prag, Tjeckien), KAIR (2019, Kosice, Slovakien) och Detali (2019, Ivano-Frankivsk, Ukraina).

Hemsidor:
im-creator.com/free/krolikowskiart/krolikowski_art
krolikowskiart.tumblr.com/

Facebook: Krolikowskiart

Instagram: Krolikowskiart