Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Katrine Skovsgaard

Residensstipendiat i Göteborg, 2 april – 2 juni 2023

Katrine Skovsgaard är en dansk konstnär som bor och arbetar i Köpenhamn och London. Hennes konst kretsar kring hälsa och omsorg i en utforskning av hur kronisk huvudvärk kan uttryckas eller översättas med taktila och dialogiska medel. Hon lyfter fram egna upplevelser av kronisk huvudvärk med en relationellt och materiellt engagerad praktik, där medicinsk kunskap sonderas med taktila medier som till exempel gobelänger, mattor, installationer och dialogiska samspel för att förmedla den mångskiktade upplevelsen av kronisk huvudvärk.

Foto: Kristin Lidell

Katrine Skovsgaard vid Röhsska museet

Under arbetsvistelsen på Röhsska museet kommer hon att undersöka hur sinnesorgan som aktiveras av konstmaterial och konstverk som formats och aktiverats av kroppar kan underlätta och ifrågasätta samtal, värderingar och etablerade hierarkier i medicinska möten. Utifrån museets samling kommer hon att samarbeta med lokala kollegor och med personer som bevittnar, behandlar eller upplever kronisk smärta.

Katrine Skovsgaard är doktorand på Royal College of Art, London, där hon tog en masterexamen 2021. Hon har en konstnärlig magisterexamen från Det Fynske Kunstakademi, Odense, från 2016, och har tilldelats Sven Dalsgaards Legat till unga experimentella konstnärer och 15. Juni Fondens Hæderspris samt HIGH Prize of Creative Excellence. Hennes verk har visats på till exempel Brandts, c4 Projects, Art Week i Köpenhamn, Kunsthal Aarhus, Middelfart Museum och Psykiatrien i Region Syddanmark, Montez Press Radio, Sorø Kunstmuseum, Southwark Park Galleries, Vollsmose Kulturhus.

https://www.katrineskovsgaard.net/en/Home