Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

João Felipe Wallig

Online residens 4 augusti – 31 oktober 2020

João Felipe Wallig. Född 1987 i São Paulo, Brasilien. Bor och arbetar i: Porto Alegre, Rio Grande do Sul, Brasilien.

Arkitekt och urbanist med intresse för inkluderande multidisciplinära verk och kunskapsutbyte genom samarbete mellan skillnader, betraktar processen som en grundläggande del av lärande, experiment som forskning och lärande genom att göra prototyper. Hans verk befinner sig i gränslandet mellan konst och arkitektur, process och projekt, görande och hantering. Den samtida storstadens komplexitet ger näring åt tanken.

Planen för arbetsvistelsen på Iaspis är att forska om multidisciplinära arrangemang där människor når sina sociala mål, en process som inbegriper konst som språk, arkitektur som avsikt. Det kan vara en process som utspelar sig utifrån och in eller inifrån och ut, exogent eller endogent, men som av nödvändighet berättar om mångfalden av människor och tankar om städer i syfte att fånga skärpan i de relationerna. Målet är att dela resultaten med lokala medborgare och andra intresserade parter så att en konstnärlig intervention eller utställning kan äga rum där forskningen kopplas till andra liknande globala erfarenheter som aktiverar sambandet mellan individer och storstäder världen över.

Utbildning och arbete:
Arkitekt och stadsplanerare, examen 2012 från Escola da Cidade – AEAUSP (högskolan för arkitektur och urbanism i São Paulo, Brasilien); masterexamen i region- och stadsplanering från PROPUR /UFRGS (federala universitetet i Rio Grande do Sul, Porto Alegre, Brasilien); medgrundare av arkitekt- och designbyrån Goma Oficina Collaborative Platform (São Paulo, Brasilien); viceordförande i kulturföreningen Vila Flores (Porto Alegre, Brasilien).

Senaste utställningar och utmärkelser:
Passageiro, presentation på Virada sustentável de Porto Alegre 2018; Prêmio Brasil Criativo-utmärkelsen i arkitektur 2017; tredjepris i Obra do Ano 17 i brasilianska ArchDailys tävling 2017; Insieme/Juntos, Brasiliens paviljong, arkitekturbiennalen i Venedig 2016, utställning; Lanterna Viva, urban intervention på Virada Cultural i São Paulo 2014; Cartão Postal SP, CCBB, urban intervention på Mostra Urbe de Arte Urbana de São Paulo 2012.

vilaflores.org

gomaoficina.com