Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Jenny Magnusson

Residensstipendiat i Stockholm 5 maj – 25 oktober 2022

Jenny Magnusson är konstnär baserad i Göteborg. Hon arbetar med platsspecifik skulptur, internalisering av rummet, platsen, artefakten och materialiteten med sin kropp som instrument. Situation, position, aktion, relation och gestaltning. Hon återvänder och återanvänder material, objekt och artefakter till sina skulpturer. Konstruktion – Dekonstruktion. En skulptur blir till på en plats för att sedan återgå. Arkivet i hennes ateljé fungerar som en materialcentral som hon återkommer och återkopplar till. ”Skulpturen blir en bärare av tidigare verk, platsen och nuet. Som ett stopp i en pendlande rörelse där verk uppstår och upplöses för att sedan bli till i nya konstellationer. Skulptur är för mig en akt i görandet, materialitet är plats och akten att låna är interaktivitet. För mig är en utställning ett stopp i en pendlande rörelse där verk uppstår och upplöses. En tillfällig slutpunkt.”

skulptur i konstnärsateljé

Foto: Jenny Magnusson

Under sin residensvistelse kommer hon främst arbeta med den del av sin skulpturala praktik som närmar sig det koreografiska. ”Vad ligger fördolt i själva förflyttandet, lutandet, läggandet och staplandet? Genom praktiska laborationer där själva akten att göra står i centrum och med hjälp av tankeskolor från dans och konst vill jag undersöka relationen mellan min skulpturala praktik och det koreografiska.” Hon kommer att undersöka vad det innebär att släppa sitt arkiv av material som hon har i ateljén på Ringön i Göteborg för att börja om på nytt och förstå vilken roll det lånade rummet kommer att ha.

Jenny Magnusson är utbildad vid Konsthögskolan Valand i Göteborg. Hennes verk har visats i grupp- och separatutställningar i Sverige och utomlands bland annat på Galerie Galleri Jochen Hempel och Künstlerhaus Bethanien (Berlin), Blue Star Contemporary Art Museum museum (San Antonio, Texas), MIEC Santo Tirso (Portugal), Galleri Fagerstedt (Stockholm) Konstakademien (Stockholm), Moderna Museet (Stockholm), Galleri Rostrum (Malmö), WELD (Stockholm), Ystad konstmuseum. Senast aktuell med utsmyckningen Luta – Lägga –Stapla på uppdrag av Statens konstråd Konstråd för Voksenåsen, Oslo och i grupputställningen Mot en annan värld på Göteborgs konstmuseum Konstmuseum. Hon är även verksam i duon Skymmer och Ser tillsammans med fotograf Patrik Elgström där de nu arbetar med en bok som planeras bli färdig senare i år.

www.jennymagnusson.se