Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Ellen Dynebrink

Residensstipendiat i Stockholm 11 oktober 2021 – 24 april 2022

Född 1986 i Göteborg. Bor och arbetar i: Göteborg.

Ellen Dynebrink är textilkonstnär och arbetar med traditionella textiltekniker som hon kombinerar med kärlek till tyget som material och kopplingen mellan tygets område och kvinnohistoria. Hennes primära teknik är baserad på foton som förvrängs och förvandlas till lapptäcken i en process och ett utförande där värderingar i kvinnligt kodade uttryck och föremål undersöks via variablerna tid, kontroll och material. Hon utforskar textilhantverkets koppling till kvinnokroppen genom performativa metoder präglade av njutning och upprepning.

Ellen Dynebrink

Under arbetsvistelsen på IASPIS ska jag arbeta på ett projekt som jag kallar ”de glömda tygerna”. I tidigare verkserier har jag utforskat förhållandet mellan ”blicken” och ”bilden” med åtföljande frågor kring subjektivitet och objektivitet. I det här projektet vill jag belysa vad jag betraktar som de glömda tygerna – tyger som bildar en bakgrund i vårt vardagsliv, till synes utan historiska aktörer eller subjekt, men alltid närvarande: gardiner, lakan, handdukar, och så vidare. Med den idén vill jag illustrera tanken att arbetet och materialiteten hos de här föremålen tilldelats en undermedveten eller ”glömd” plats i det allmänna medvetandet. Utifrån det vill jag utforska idén bakom de här tygerna: Hur uttrycks de i bild och text? Och hur omvandlas de till att betraktas som konstverk?

Ellen Dynebrink tog en konstnärlig magisterexamen i textilkonst på HDK-Valand 2017 och en konstnärlig kandidatexamen i textildesign på Textilhögskolan 2014. Hennes verk har visats på gallerier och museer både i Sverige och utomlands, bland annat Charlottenborg Kunsthall (Köpenhamn), Liljevalchs Vårsalong (Stockholm), 3e våningen / GIBCA Extended (Göteborg), Open Craft (Örebro), Gustavsbergs konsthall (Värmdö), Nina Sagt Gallery (Düsseldorf), Konsthall C (Stockholm).

ellendynebrink.se