Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Chiara Bugatti

Residensstipendiat i Stockholm 1 juli – 15 november 2021

Chiara Bugatti, född 1991 i Lecco i Italien, är bildkonstnär och bosatt i Stockholm.

I en primärt skulpturbaserad praktik studerar hon föremål och verktyg som förlorat sin huvudfunktion, analyserar deras fysiska egenskaper och historiska associationer, deras formmöjligheter och inverkan på sin omgivning. Begär, ambitioner och framtidsvisioner blir konkreta i den byggda miljön, liksom misslyckanden, invändningar, brister och uttjänthet. När monument, byggnader och infrastruktur förlorar sitt ursprungssyfte återgår de till ett rent materiellt tillstånd, en påminnelse om det bräckliga landskap de en gång tillhörde och den makt- och kontrollpolitik som är grunden till deras existens. Bugatti behandlar de frågorna i skulpturala interventioner, installationer och videoverk. Mellan konstruktion och förfall – och inom de förvandlingsprocesserna – blir materialen till medier för att utforska rummet de bebor och påvisa komplexiteten i dess syntax och sårbarheten i dess struktur.

Under arbetsvistelsen på IASPIS tänker Bugatti experimentera vidare inom ramarna för performanceserien ”Rehearsing brutality, until it is totally destroyed” (”Öva på brutalitet tills den är totalförstörd”), som inleddes 2020 i samarbete med Das Stuttgarter Ballett.

Chiara Bugatti har en konstnärlig kandidatexamen från Accademia di Belle Arti di Venezia i Italien (2014), en konstnärlig magisterexamen från Konsthögskolan i Umeå, och en postmaster från Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Hon var stipendiat på Akademie Schloss Solitude i Stuttgart i Tyskland (2020). Hennes konst har nyligen ställts ut på Kunstmuseum Stuttgart, Tyskland (2021), Borås Konstmuseum (internationella skulpturbiennalen, 2018) och Uppsala Konstmuseum (Anna-Lisa Thomson-stipendiet, 2016).

chiarabugatti.com