Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Angel Manuel Ramírez Roque

Residensstipendiat i Göteborg 1 augusti – 28 oktober 2022

Angel Manuel Ramírez Roque. Född 1954 i Havanna, Kuba, där han bor och verkar.
Mitt bildspråk utmärks av en kommunikativ mångfald och ett användande att olika medier och tekniker, material och influenser från andra områden inom konsten och livet. Den kommunikativa avsikten med ett verk eller en serie förmedlas vad gäller arbetets produktionsaspekt av min röst. Jag har för vana att använda mig av träsnitt för att producera unika arbeten där jag anpassar de för verket typiska bilderna och använder dess mångfald och även blocken i själva arbetet.

Jag utvecklar för närvarande två serier parallellt: ”The Children of the Beast” och ”The Chaos of the Crown”. Under min ateljévistelse avser jag att producera verk som konceptuellt sett förhöjer och fördjupar kombinationen av dessa två serier. Jag är också väldigt intresserad av att se och lära mig av den svenska konsten och dess mekanismer vad gäller arbetsseminarier, museer, gallerier och andra institutioner. Samtidigt vill jag förstås också berätta vad som händer med konsten i Kuba och visa mina egna arbeten.

Utbildning:
Examen från Konsthögskolan 1982 och från den nationella konstskolan 1977, båda i Havanna, Kuba.

Andra projekt:
Som jag nämnde ovan har jag arbetat med ”The Chaos of the Crown”, som inkluderar en grupp manipulerade träsnitt (varav vissa kan ses på Instagram) och med projektet ”The Children of the Beast”, där ”odjuret” kan vara precis vad betraktare vill (regeringen, en person, ett förhållande, samhället, eller vad som helst). ”Barnen” är föremål eller träskulpturer som påminner om fantastiska eller symboliska djur med en viss anstrykning av medeltida bestiarier. Varje barn åtföljs av en text som beskriver barnets personlighet och förhållande till odjuret. Båda projekten är pågående.

am-ramirez.com

Instagram: #angelramirez_art