Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Ganneviksstipendiater 2023

Ganneviksstipendierna 2023 går till Leif Elggren, Laleh Pourkarim, Damon Frost, Mia Engberg, Katarina Spik Skum och Siri Hamari.

Per Ganneviks stiftelse för kulturella ändamål tillkännager med stolthet 2023 års stipendiater. Motiveringarna lyder:

Dansaren Damon Frost på scen

Kenta Hammarström

Dansaren Damon Frost, Ganneviksstipendiat 2023

Dans: Damon Frost

Damon Frost är en av streetdansvärldens mest inflytelserika nyckelpersoner, både som scenkonstnär och pedagog. Med sin unika dansstil är han en av de största inom Popping och Waving. Hans karisma, elegans, stil och uppfinningsrikedom har under decennier berikat dansfältet och förtrollat publiken, både nationellt och internationellt.

Med en fast förankring i sina konstnärliga rötter, har han med outtröttlig energi och inspiration undervisat generationer av dansare, och varit en avgörande kraft för etablering och utveckling av streetdansuttrycken i Sverige. Damon Frost är en livs levande legend.

Porträtt av Leif Elggren, Ganneviksstipendiat 2023. Han blundar.

Hrvoje Goluza

Leif Elggren, Ganneviksstipendiat 2023

Bild: Leif Elggren

Leif Elggren har i decennier påverkat generationer av konstnärer. Med lågmäld humor och svart allvar ställer han de små och stora frågorna utan att lämna något entydigt svar kring teman som kroppen, politik, poesi, demokrati, andlighet och existentiella frågor. Det är ett imponerande mångfacetterat konstnärskap som inte låter sig ringas in. Han rör sig enträget i ett flöde av performance, teckning, dans, musik, text, installationer och mycket mer.

Med ett konsekvent konstnärskap i ett ständigt sökande och grävande i vad det är att vara människa har Leif Elggren stått lite vid sidan om spotlighten men alltid varit lika aktuell.

Katarina Spik Skum i en skogsglänta. Ganneviksstipendiat 2023.

Simon Eliasson

Konsthantverkaren Katarina Spik Skum, Ganneviksstipendiat 2023

Form: Katarina Spik Skum

Katarina Spik Skums konstnärskap lyser som ett norrsken långt bortom Jokkmokk. I ständig framåtrörelse men alltid djupt förankrad i den lule-samiska duodje-traditionen formar hon sina vackra och egenartade föremål. De vittnar inte bara om platsen hon kommer ifrån men också om händernas kunnande. I sitt värv bidrar hon till vårt kulturarv genom att föra sitt hantverkskunnande vidare med pedagogisk verksamhet och i konstöverskridande samarbeten.

Med stor hantverksskicklighet kombinerar Katarina Spik Skum förmågan att skapa unika föremål och en egenartad design för vår samtid.

Porträtt på Mia Engberg

Sara Mac Key

Dokumentärfilmaren Mia Engberg, Ganneviksstipendiat 2023

Film: Mia Engberg

Mia Engbergs konstnärskap kombinerar suggestiv bildpoesi och filmteoretiska djupdykningar med ett personligt, omedelbart och djupt berörande berättande. Med aktivistens glöd och essäistens eftertänksamhet sträcker sig hennes arbete både bakåt och framåt i tiden, både mot minnets labyrinter och mot en förändrad framtid där bilderna ser helt annorlunda ut. Men hennes filmer befinner sig ändå alltid i ett absolut filmiskt nu, med ett fullständigt engagemang i det förunderliga ögonblick när filmen och åskådaren möts. Mia Engberg har gjort svensk dokumentärfilm svartare, större och vackrare.

Laleh Pourkarim, Ganneviksstipendiat 2023

Gustaf Thörn

Musikern Laleh Pourkarim, Ganneviksstipendiat 2023

Musik: Laleh Pourkarim

Orädd och beslutsam. Laleh Pourkarim vet vad hon vill och har alltid stakat ut sina egna vägar. Över denna popmusikens ängel finns det något självklart äkta, intuitivt och genuint nyfiket. I Lalehs konstnärskap är det fria tänkandet och känslan för rättvisa hela tiden närvarande. Hon sjunger livets lov genom både mörka och ljusa klangbottnar. De existentiella frågor Laleh ofta återkommer till tonsätter i dag några av de stora, förhöjda ögonblicken i våra liv, vare sig det gäller begravningar, bröllop eller skolavslutningar. Hennes musik berör oss över generationsgränser. Laleh har gjort popmusiken rikare.

Foto: Matilda Rahm, Kulturhuset Stadsteatern

Skådespelerskan Siri Hamari, Ganneviksstipendiat 2023.

Teater: Siri Hamari

Siri Hamari är en konstnär vars lekfulla händer ständigt låser upp nya dörrar till outforskade platser. Vare sig det sker på havets botten eller månens svartvita landskap spänner hon med samma lätthet sin skimrande livstråd. Att balansera på Livets slaka lina är en konst hon behärskar väl. Med tränad kropp och fokuserat sinne rör hon sig hemtamt mellan slapstick och vaudevill, intim tystnad och dramatisk text. Hennes konst skapar oförglömliga minnen hos publiken och stannar kvar länge, länge. De som en gång bevittnat hennes kraft glömmer den aldrig.