Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Valerio Del Baglivo – ny gästcurator på IASPIS

I slutet av oktober förstärktes IASPIS med en ny gästcurator, Valerio Del Baglivo. Valerio kommer under det kommande året bland annat att arbeta med att utveckla det publika programmet. Valerios tidigare erfarenheter som curator presenteras nedan. Välkommen Valerio!

Valerio Del Baglivo
är frilanscurator och bor i Italien. Han fokuserar på forskningsbaserade konstnärliga praktiker och analyserar förhållandet mellan kunskapsproduktion, institutionella infrastrukturer och publikengagemang för att diskutera konstens sociala och politiska uppgift.

Han har deltog i Curatorlab på Konstfack (2011) och har fördjupat sin akademiska utbildning genom att medverka i arbetsvistelser på The Banff Centre i Banff, ICC på Gwangjubiennalen i Sydkorea, Wysing Art Centre i Cambridge, Futura i Prag, The Luminary i Saint Louis och BAR Projects i Barcelona.

De senaste åren har han curerat utställningar och projekt för organisationer som till exempels Apexart, NY, Konsthall C, Stockholm, Kunsthalle WUK, Wien, Azkuna Zentroa, Bilbao, och Fondazione Sandretto Re Rebaudengo, Turin.

2017 startade han
The Institute of Things to Come
– ett årligt program med tematiska utställningar, föreställningar och workshoppar, där spekulativa argument används för att föreslå alternativa fantasier och samhällskritiska ståndpunkter. Inom ramarna för
The Institute
har han curerat utställningar med konstnärerna Pauline Curnier Jardin och Melanie Bonajo, Kapwani Kiwanga, Bedwyr Williams, Mikhail Karikis, Goda Palekaitė, Alex Cecchetti, Louise Hervé & Chloé Maillet och Tai Shani.

2020 grundade han tillsammans med Sara Alberani curatorsplattformen
LOCALES. LOCALES främjar platsspecifika program för nya beställningsverk, pedagogiska aktiviteter, samtal och föreställningar som utforskar förhållandet mellan performativa praktiker och konstinterventioner i det offentliga rummet. Inom ramarna för detta utformade gruppen
Hidden History, ett treårigt program med performativa interventioner i det offentliga rummet där Roms kulturarv presenteras i ett nytt sammanhang med hjälp av dekoloniala metoder; samt
The Orchestras of Transformation, ett projekt där en rad sociala mediekampanjer, podd-palimpsester och konstinterventioner kombineras i det offentliga rummet till stöd för de globala målen för hållbar utveckling i FN:s Agenda 2030.

Del Baglivo var gästcurator och skuggcurator på Grand Union i Birmingham 2017, associerad externcurator 2019 på MAXXI, museet för 2000-talskonst i Rom, samt UNIDEE:s gästcurator 2018-2019 på Fondazione Pistoletto i Biella.