Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad gäller kultursamarbeten mellan svenska kulturinstitutioner och myndigheter och Ryssland och Belarus2022-03-04

Från regeringen om Sveriges samarbete med ryska och belarusiska kulturaktörer på regeringen.se

  • Regeringen uppmanar till att kontakter och samarbeten med statliga institutioner i Ryssland och Belarus omedelbart upphör och att inga nya kontakter eller åtaganden initieras.
  • Det finns dock individuella kontakter mellan kulturaktörer i Sverige, Ryssland och Belarus. Många enskilda kulturaktörer, journalister och konstnärer i Ryssland och Belarus är del av en folklig och ibland öppen opposition mot den ryska statsledningen och deras agerande. Det går inte att likställa enskilda ryska och belarusiska kulturaktörer med statliga institutioner och kategoriskt uppmana till att bryta alla kontakter med kulturaktörer.
  • Regeringens utgångspunkt är att de svenska kulturinstitutionerna och myndigheterna försäkrar sig, i varje enskilt fall, om eventuella individuella kontakter och samarbeten är lämpliga. Vi uppmanar de svenska kulturinstitutionerna och myndigheterna att särskilt beakta de säkerhetspolitiska aspekterna på samarbeten.
  • Rekommendationen från regeringen är att svenska kulturinstitutioner och myndigheter ska ha en mycket strikt hållning vad avser utbetalningar, hantering av ansökningar, genomförande av projekt, ingående av avtal och liknande som involverar ryska och belarusiska mottagare.

Konstnärsnämnden
kommer beakta regeringens rekommendationer.