Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Ta del av seminarieserien:Perspektiv på konstnärers företagande

https://www.youtube.com/playlist?list=PLOOQA_i84tIDmCGVYaUhKM3Ewq_uTKXba


foto:Stefan WrenfeltAnna Söderbäck, direktör på KonstnärsnämndenSeminarieserien: Perspektiv på konstnärers företagande på Youtube

Genom seminarieserien Perspektiv på bjuds regionerna in till samtal på olika teman rörande konstnärers villkor och förutsättningar. Årets perspektiv var konstnärers företagande. Konstnärers företagande är en fråga som har hamnat i fokus och debatterats under pandemin. Seminariet erbjöd en fördjupad diskussion om konstnärernas ekonomiska villkor och hur konstnärer kan stödjas i sitt företagande.– Konstnärernas nytta inom kulturella och kreativa näringar ska inte förklaras, utan frågan är istället hur konstnärerna kan stödjas för att kunna vara yrkesverksamma, säger Anna Söderbäck, direktör på Konstnärsnämnden. Statistik från Tillväxtverket visar att de kreativa näringarna har haft en stark tillväxt de senaste 10 åren medan konstnärerna under samma period fått det sämre ekonomiskt.
– Förändras inte konstnärernas förutsättningar riskerar vi att de tvingas sluta vara yrkesverksamma. Urholkas den kreativa kärnan så påverkas hela kulturekonomin, säger Stefan Ahlenius, utredare på Konstnärsnämnden. 

– Det här är ett problem som inte kan lösas med endast stipendier och bidrag, utan många olika främjande insatser behövs, säger Anna Söderbäck. 

Länkar

Seminarieserien: Perspektiv på konstnärers företagande på Youtube