Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Svenska institutet och Konstnärsnämnden samarbetar kring SI:s gästbostäder i Paris

Svenska institutet och Konstnärsnämnden inleder samarbete kring gästbostäder i Paris. Under ett års tid kommer Konstnärsnämnden att disponera en av Svenska institutets gästlägenheter för att erbjuda arbetsvistelse för sina konstnärer. Syftet är bland annat att bidra till ökad mångfald av sökande och tillmötesgå konstnärers behov av kortare vistelser. Förhoppningen är att samarbetet ska fördjupa det kulturella utbytet mellan Sverige och Frankrike.– Det här är ett viktigt steg för två myndigheter som har många beröringspunkter och gemensamma mål, säger Madeleine Sjöstedt, generaldirektör för Svenska institutet. Vi ser det som en inledning på ett samarbete för att ytterligare främja kontakten mellan svenska och franska nätverk och ge svenska konstutövare förutsättningar för långsiktig dialog och erfarenhetsutbyte.

Chans att ge konstnärer nya möjligheter
Svenska institutets sex gästlägenheter är belägna i Sveriges enda kulturhus utomlands: en 1500-talsbyggnad i Marias-kvarteren mitt i Paris. Under 2019 har lägenheterna renoverats och inretts av några av Sveriges främsta inredningsarkitekter och formgivare för att stärka designprofilen med hänsyn till kvalitet och hållbarhet. Gästlägenheterna har länge varit ett uppskattat tillfälligt hem för svenska kulturarbetare, konstnärer och forskare, som kan ansöka om boende för upp till fyra veckors vistelse.

– Vi är väldigt glada över samarbetet med Svenska institutet. Det svarar mot vårt uppdrag att samverka med andra myndigheter samtidigt som det ger oss chans att erbjuda konstnärer nya möjligheter. Det finns ett önskemål bland konstnärer om kortare arbetsvistelser utomlands, där Paris är en av de mest eftertraktade platserna att åka till. Det här är ett sätt att möta detta, säger Konstnärsnämndens direktör Anna Söderbäck.

Utlysning för att ansöka om att bo i gästbostaden
Konstnärsnämnden kommer att disponera en av lägenheterna under 2020 med möjlighet till förlängning. Gästbostaden upplåts av stipendiater utsedda av Konstnärsnämnden inom ramen för den internationella verksamheten.
Konstnärer verksamma inom teater eller film har redan nu möjlighet att ansöka senast 29 januari om att bo i gästbostaden. Utlysningar inom fler konstområden kommer att öppnas under våren 2020.
Läs mer och ansök här

Kort om Svenska institutet
Svenska institutet är en myndighet med uppdrag att öka omvärldens förtroende och intresse för Sverige samt att främja en demokratisk, rättvis och hållbar global utveckling. SI arbetar med kultur, utbildning, vetenskap och näringsliv för att stärka relationer och utveckling. Svenska institutet i Paris, SI Paris, är en del av SI:s verksamhet.