Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Stateless Heritage: DAAR på 17e Arkitekturbiennalen i Venedig, 22 maj – 21 november 2021

I samband med den 17: e Arkitekturbiennalen i Venedig, presenterar det Stockholmsbaserade konst- och arkitekturkollektivet DAAR – Sandi Hilal och Alessandro Petti, en ny installation i huvudpaviljongen i Giardini, med titeln Stateless Heritage.
Stateless
Stateless Heritage 01, Mässingsskylt 80×150 och tapet, av DAAR – Sandi Hilal och Alessandro Petti, Venedigbiennalen 2021. Foto: DAAR.

Denna intervention är en del av det pågående arbetet som syftar till att utmana en dominerande västerländska uppfattningar om kulturarv. Till installationen hör en publikation som försöker avaktivera påståenden om objektivitet och universalism i de konventioner som UNESCO följer för att fastställa världsarvsstatus. Boken presenterar olika berättelser som inte passar in i en sådan statsorienterad diskurs och pekar i stället mot ickehegemoniska livsformer och kollektivt minne som former av kulturarv.

Installationen på Venedigbiennalen har genomförts med stöd av IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program inom bild och form, i samarbete med Van Abbemuseum och La Biennale di Venezia. Publiceringen av boken har möjliggjorts med stöd av Kungl. Konsthögskolan, Stockholm; IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program inom bild och form, Van Abbemuseum och Art Jameel i Dubai.

Läs mer om Refugee Heritage här >>

Läs mer om publikationen här >>