Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Skådespelaren Iwar Wiklander får Konstnärsnämndens Stora Teaterstipendium

Ett foto på en skådespelare i samtal

Foto: Frankie Fouganthin

Iwar Wiklander i samtal med Birgitta Ulfsson och Anna Takanen i Annas hörna på Kulturhuset i Stockholm.

Stora Teaterstipendiet, som omfattar 200 000 kronor, ges till skådespelaren Iwar Wiklander i Göteborg. Han har under många år varit troget återkommande skådespelare på Folkteatern och har ett långt och rikt yrkesliv bakom sig i teaterns tjänst.

Iwar Wiklander långa yrkesbana sträcker sig sedan 60-talet, främst inom teatern men även som filmskådespelare där han på senare år medverkat i filmerna om ”Hundraåringen….”. Wiklanders rolltolkningar är många, nämnas kan I väntan på Godot på Göteborgs Stadsteater tillsammans med Sven Wollter, Den goda människan i Sezuan på Folkteatern, Kärleksbrev tillsammans med Birgitta Ulfsson, Jeppe på berget, Hamlet och King Lear. Listan kan göras mycket lång.

Motivering lyder:

Från violpojke i Kar de Mumma-revyn till Beckett på Göteborgs Stadsteater – under sin över sextio år långa resa i Thalias tjänst genom Sveriges scener har Iwar Wiklander tillägnat sig och finslipat teaterkonstens prekära balansakter: den mellan att vara en del i ett kollektiv och helt autonom, den mellan det planerade och det intuitiva, den mellan underkastelse och storhetsvansinne.

Iwar Wiklander har lärt oss: att publiken kan vara vemsomhelst och alla har rätt till en stor upplevelse, att motspelaren kan vara vemsomhelst och alltid ska bemötas med respekt, att man kan förmedla en ackumulerad kunskap om teaterns hantverk till nya generationer så att de upplever den som relevant.

Iwar Wiklander bevisar: att teaterkonsten är ett pågående samtal över klass- och generationsgränser, att fan inte behöver vara teaterdirektör, att gammal är yngst.

Stipendiet är initierat av Arbetsgruppen för teater och film och ska årligen tilldelas en teaterkonstnär som förvaltar teaterkonstens hantverk och ställer sin expertis i det dramatiska berättandets tjänst. Konstnärsnämndens Stora Teaterstipendium delades ut för första gången 2021.

Stipendiet till Iwar Wiklander delas ut den 7 februari på Folkteatern i Göteborg av Astrid Assefa, ordförande i arbetsgruppen för teater och film hos Konstnärsnämnden.
I samband med utdelningen arrangeras ett ”Actors talk” med Iwar Wiklander i Folkteaterns foajé.

Välkommen!

Om stipendiaten

Iwar Wiklander är född 1939 i Örgryte. 1960 gick han ut Calle Flygares teaterskola och inledde sin karriär som revyskådespelare, men kom snabbt att bredda sin repertoar och har spelat det mesta från Shakespeare till Norén. Han har också medverkat i en mängd tv-serier och filmer, t. ex Killinggängets Fyra nyanser av brunt, Kommissarie Winter och för sin medverkan i filmen Hundraettåringen som smet från notan och försvann nominerades han 2016 till en Guldbagge för bästa manliga biroll.

Iwar Wiklander och Folkteatern har en lång historia. Som skådespelare har han bl a spelat Hamlet, Markurell och pappan i Festen samt i Den goda människan i Sezuan.
I två omgångar har Iwar också varit teaterchef på Folkteatern (1973–1976 och 1987–1991).

Han var även teaterchef och skådespelare på Växjö teater i början av 70-talet.

Som teaterskådespelare har han efter pensioneringen från Folkteatern 1998 bland annat synts på Dramaten och Göteborgs Stadsteater. Där har han medverkat pjäser som I väntan på Godot tillsammans med Sven Wollter, och i Anna Takanens uppsättning av Fosterlandet. Tillsammans med Birgitta Ulfsson gästspelade Iwar på Folkteatern med A. R. Gurneys Kärleksbrev 2016.

Iwar har erhållit Vilhelm Moberg-stipendiet, Teaterförbundets De Wahl-stipendium, Svenska Akademins teaterpris, Carl Åkermarks stipendium och medaljen Litteris et Artibus.
Han har även varit professor i talgestaltning vid Högskolan för Scen och Musik i Göteborg och var en mycket uppskattad pedagog.

Kontaktpersoner

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)