Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Sara Almgren får musikstipendium

Sara Almgren får musikstipendium

Porträttbild på musikern Sara Almgren

Foto Michael Gill

Sara Almgren

Musikern och sångerskan Sara Almgren från Umeå tilldelas ett stipendium om 157 500 kronor. Konstnärsnämnden uppmärksammar henne för sitt mångåriga och högkvalitativa konstnärskap inom rock- och popmusik.

– Tack för att ni valde mig. Detta betyder väldigt mycket, säger Sara, när vi når henne med nyheten.

Sara Almgren, gitarrist, basist och sångerska från Umeå, har sedan Umeå Hardcores storhetstid under tidigt 90-tal varit expert på att hålla sig i bakgrunden, men ingen som någonsin har sett henne på scen glömmer henne. Hon var med och grundade punk/hardcore-bandet Doughnuts, som hade bara kvinnor som medlemmar (något som stack ut på den tiden).

Deras första fullängdare kom ut på amerikanska Victory Records 1995 – samma år som deras första USA-turné – något som var en inspiration för alla andra på Umeåscenen, inte minst tjejer. Hon spelade senare i banden Saidiwas, The International Noise Conspiracy, Masshysteri och The Vicious, och dök upp som turnémusiker med akter som Sahara Hotnights och Marit Bergman.

Sara har varit en motor i och stöttepelare för den levande musikscenen i Umeå i över 30 år, men har alltid varit den som tar ett kliv bakåt och låter andra ta plats. Idag återfinns hon som basist och sångerska i banden INVSN och Vännäs Kasino.