Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Rostam Mirlashari får musikstipendiumFoto: Anna-Malin AndersdotterSångaren Rostam Mirlashari tilldelas ett stipendium

Sångaren och komponisten Rostam Mirlashari från Järna tilldelas ett stipendium om 142 800 kronor. Konstnärsnämnden uppmärksammar honom för sitt mångåriga och högkvalitativa konstnärskap inom både traditionell och nyskapande musik.– Tack för att ni valde mig. Detta betyder väldigt mycket, säger Rostam, när vi når honom med nyheten. Han berättar samtidigt att hans första soloalbum var planerat att presenteras för publiken den 18 december, men att releasen skjutits på framtiden på grund av pandemin.

Rostam Mirlashari är född i Zahedan, Iran och kom som flykting till Sverige 1991. Med en enormt rik musikskatt i bagaget etablerade han traditionell musik från provinsen Balochistan som han harmoniserade och gav nytt liv i musikgruppen Golbang.

Rostam är en stor traditionsbärare och den djupa kunskap han besitter inom sin musiktradition lär han beredvilligt ut till de musiker han samarbetar med. Med sin nyfikenhet har han genom att samspel med den skandinaviska folkmusiktraditionen utvidgat sitt musikaliska uttryck. 

– Med stor ödmjukhet, hjärta och öppenhet i sin musik och sitt yrkesutövande, är han en betydelsefull kontaktpunkt både internationellt och här i Sverige. Hans engagemang skapar hela tiden nya musikaliska möten som betyder väldigt mycket för den levande musiken i Sverige, säger musikhandläggaren Hasse Lindgren.

Kontaktinformation
Hasse Lindgren
hasse.lindgren@konstnarsnamnden.se

Telefon (direkt) 08-506 550 79