Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Resor till Chile, Etiopien och USA för film- och teaterkonstnärer

Den 10 juni fattade arbetsgruppen för teater och film beslut om internationella utbyten och resebidrag i årets andra omgång. Totalt beviljades 27 teaterkonstnärer belopp om sammanlagt 364 000 kr. Antalet sökande var 87 stycken. Inom film beviljades 33 filmkonstnärer totalt 397 000 kr varav 100 ansökningar inkom.

Bland de beviljade finns skådespelarna Nils Närman Svensson, Alexandra Gois och Ruben Lopez som får bidrag för en resa till Chile dit de är inbjudna med föreställningen ”1300 mil från verkligheten”. Den handlar om de illegala adoptioner som gjorts där under 1970-90-talet. De kommer att göra en turné samt hålla workshops.

Stillbild från den animerade stop-motionfilmen Budo. På bilden syns två dockor som lagar mat i ett kök.

Foto: Alexander Toma

Animerade filmen Budō är gjord i stop motion-teknik.

Flera filmare fick bidrag för internationella utbyten till olika filmfestivaler, bl. a Amanda Aagard och Alexander Toma till Tribeca International Filmfestival i New York med sin animerade film Budō. Filmen vann ett Special Jury Mention.

Foto: Julia Stanislawska

DJ på Fentika i Addis Abeba.

Julia Stanislawska fick resebidrag till Etiopien där hon ska göra en dokumentärfilm om Fendika som är en UNESCO-skyddad musikscen för traditionell och experimentell musik och dans och drivs av Melaku Belay.

Bidrag till internationella utbyte och resebidrag kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år.  Nästa utlysning inom film och teater stänger 2 september kl 14:00 och beslutas i oktober.

Kontakt

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)