Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Nya teaterbeslut om internationella bidrag och gästbostad i Berlin 

Scenkonstnärer från förestllningen Beatufiful souls poserar framför en vägg

Foto: Yakyamseva Ekaterina

Performanceverket Beautiful Souls kommer att gästspela i Bulgarien.

Den 29 maj fattades beslut om att fördela 427 000 kronor till 26 resor och internationella utbyten till tretton olika länder, samt vistelser till Berlin.

Inom Internationella teaterprogrammet beviljades ljuddesignern Elise Arvefjord och regissören Ebba Petrén vistelsestipendier till Berlin där de kommer att utveckla en idé kring den tyska bastukulturen Aufguss inför ett ljudbaserat scenkonstverk. Även Majula Drammeh och Sofia Rönnegård beviljades varsitt stipendium som består av två veckors boende i Konstnärsnämndens gästbostad i Kreuzberg, samt 15 000 kr.

Till Bulgarien och festivalen Toplo Centrala är Teater Giljotin inbjudna med performanceverket Beautiful Souls. Sju personer beviljades bidrag, bland andra kompositören Rikard Borggård och regissören Tatyana Borggård/Tana Maneva. Verket är inspirerad av Hegels koncept om ”Beautiful Souls och det tomma skalet, strävan efter perfektion, stora ord och moralisk överlägsenhet”.

Ett internationellt utbyte i Sverige beviljades till skådespelaren Nils Närman Svensson som ska bjuda in regissören Andreina Olivari från Chile för ett gemensamt arbete om illegala adoptioner.

Scenografen Johanna Mårtensson kommer att resa till Peru där hon arbetar med ett scenografi- och pjäsprojekt som tar avstamp i de prostituerades miljöer i Lima. Projektet sker i samarbete med sexarbetare i Lima samt konstnärer i Sverige och Peru, och ska visas på bl. a Tensta Konsthall.

Inom Internationella programmet för teater finns bidrag att söka för expertbesök då en producent eller programläggare kan bjudas till Sverige för att se föreställningar. Samverkansprojekt kan sökas för att bjuda in intressanta utländska gäster till ett evenemang, festival, workshop eller seminarium i Sverige.
Ansökan görs löpande. Kontakta gärna ansvarig handläggare.

Bidrag till internationella utbyten och resor kan sökas löpande och beslutas fyra gånger per år. Nästa deadline för att ansöka är 5 september 2023, med beslut i slutet av september.

Kontaktperson

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)