Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Nya internationella program inom teater och cirkus

Svenska institutets hus är upplyst på kvällen

Foto: Luca Lomazzi

Hos Svenska Institutet i Paris kan du söka om arbetsvistelse i gästbostad via Konstnärsnämndens internationella program.
Foto: Luca Lomazzi


Under 2022 har Konstnärsnämnden fått uppdraget att utveckla formerna för två nya internationella program för teater respektive cirkus. Programmen ska verka för att öka och fördjupa konstnärers internationella kontakter och arbetsmöjligheter. Inom Konstnärsnämnden finns sedan tidigare internationella program för bild och form (IASPIS), dans och musik. 

Inom internationella programmet för teater har ett samarbete inletts med Bergmangårdarna på Fårö, där två residensperioder kommer att kunna erbjudas under 2023 med sista ansökningstid 1 november 2022. Konstnärsnämnden fortsätter att samverka med Svenska Institutet i Paris och teaterprogrammet kan erbjuda vistelser i deras gästbostad samt arbetsvistelser i Konstnärsnämndens lägenhet i Berlin under kommande året. Fler internationella residens kommer att startas upp under 2023.

Inom internationella programmet för cirkus har tre nya cirkusresidens startats i samarbete med regionala cirkusaktörer: Cirkus Syd i Lund, Cirkuslyftet i Sundsvall och Cirkuskvarnen utanför Uddevalla. Även cirkusprogrammet fördelar vistelseperioder hos Svenska Institutet i Paris.

För att stärka cirkusartisternas internationalisering och deras möjlighet till utökad internationell arbetsmarknad samverkar cirkusprogrammet kring en cirkusdelegation vid scenkonstmässan CINARS i Montreal 7–12 november 2022. Cirkusdelegationen är en samverkan med Kulturrådet, nordiska parter i Nordics Combined, Illimité Agency/Mette Klouman och Nordberg Movement.

Cirkusprogrammet möjliggör även internationell närvaro vid New Horizons Summit i Lund 1–3 december 2023, i samverkan med Cirkus Syd.

Vid CirkusMania/CirkusExpo Sweden i februari 2023 samverkar cirkusprogrammet för att bjuda in internationella cirkusarrangörer till så kallade expertbesök.

Inom de internationella programmen vid Konstnärsnämnden genomförs olika satsningar, till exempel:

  • Expertbesök i Sverige, som kan sökas löpande för att bjuda in internationella programläggare, producenter och andra från utlandet som är intresserade av att se föreställningar i Sverige och träffa scenkonstnärer i syfte att främja möjlighet till internationella kontakter och arbetsmöjligheter. Du som är konstnär, arrangör eller organisation kan kontakta oss för mer information.
  • Samverkansprojekt: Syftet med samverkan är att stärka svensk teater och cirkus internationellt, och att ge teater- och cirkuskonstnärer möjlighet till inspiration, utbyte av kunskap och ett större internationellt nätverk. Exempel på samverkansprojekt kan vara att bjuda in intressanta internationella aktörer till Sverige, för att delta i en konferens eller workshop tillsammans med svenska teater- och cirkuskonstnärer.
    Alla organisationer är välkomna att kontakta oss för att föreslå internationella samverkansprojekt.

Öppna utlysningar inom programmen för teater och cirkus:
Teater: Residens på Bergmangårdarna, sista ansökningsdag 1 november
Teater och Cirkus: Expertbesök, söks löpande
Teater och Cirkus: Samverkansprojekt, söks löpande

Här kan du läsa mer om det internationella programmet för cirkus.

Här kan du läsa mer om det internationella programmet för teater. 

 

Kontaktperson teater respektive cirkus

Tina Pettersson

Handläggare teater och film, programansvarig för internationella programmet för teater

08-506 550 58 (Opens in a New Window)

Anneli Strömqvist

Programansvarig, Internationella programmen för dans och cirkus

08-506 550 70 (Opens in a New Window)