Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Matilda Plöjel tilldelas DynamostipendietDynamostipendiaten Matilda Plöjel, fotograf: Petra Bindell

Årets Dynamostipendium på 150 000 kronor går till Matilda Plöjel. Stipendiet syftar till att uppmärksamma den som på eget initiativ skapar nya arenor inom samtida bild- och formkonst.

Stipendiaten behöver inte själv vara konstnär, däremot måste verksamheten vara viktig för bild- och formkonstnärer och skapa nya möjligheter för konstnärerna att möta sin publik.

Bildkonstnärsfondens motivering lyder:

Dynamostipendiet 2022 tilldelas
Matilda Plöjel
för det Malmöbaserade mikroförlaget
Sailor Press
och dess utgivning av experimentella konst- och fotoböcker med osvikligt hög kvalitet. Genom böckerna, distribuerade till bokhandlar över tre kontinenter, förmedlar hon svenska konstnärskap till en större och bredare publik.

Sailor Press
sätter det konstnärliga samarbetet i centrum och visar exempel på grafisk formgivning som en lyssnande och dialogisk praktik. Med stor integritet och höga ideal vill förlaget utmana de på förhand givna ramar och begränsningar som den konventionella bokhandeln föreslår, och skapa böcker som insisterar på att göra den konstnärliga idén rättvisa.
Matilda Plöjels
initierade kunnighet, orädda risktagande och mångåriga engagemang berikar konstlivet för såväl utövare som publik med säregna bokobjekt.

Utdelning av Dynamostipendiet

Stipendiet delas ut av Bildkonstnärsfondens ordförande den 6 april klockan 18.00 på Malmö konsthall, i anslutning till releasen av boken
field, scope, site
.