Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Märta, Karin och Linnéa Nylund tilldelas Dynamostipendiet

Bild på systrarna Nylunds flankerade av konstnärerna Sahar Burhan och Saad Hajo utomhus under festivalen i Korpilombolo.

Foto privat.

Från vänster: konstnären Sahar Burhan, systrarna Karin, Linnea och Märta Nylund och satirtecknaren Saad Hajo.

Konstnärsnämndens Dynamostipendium på 150 000 kronor går till Märta, Karin och Linnéa Nylund.

Systrarna Märta, Karin och Linnéa Nylund är de drivande krafterna bakom ”European Festival of the Night” i Korpilombolo som i snart tjugo år arrangerats mellan den 1 december till den 13 december. Under två veckor erbjuds ett program med filosofi, litteratur, konst, musik, dans, teater, film och vetenskap.
Systrarna Nylunds första reaktion när de fick besked om Dynamostipendiet var:

– Oj, är det sant? Vi som bara har haft roligt. Vad roligt att vår verksamhet uppmärksammas.

Bildkonstnärsfondens motivering lyder:

Dynamostipendiet 2023 tilldelas Märta, Karin och Linnéa Nylund för deras mångåriga arbete med Nattfestivalen i Korpilombolo. I snart tjugo år har denna festival ägt rum, som inte är ett kortvarigt firande utan ett nästan två veckor långt pärlband av händelser. Festivalen är sprungen ur en virvel av förflyttningar, fiktion och nattens poesi – här presenteras bildkonsten jämte andra konstformer och vetenskaper i en miljö som sätter sinne och intellekt i rörelse. Med stor omsorg har systrarna Nylund tillsammans med sin bygd skapat en plats som mitt i mörkaste december lyser lika starkt som stjärnhimlen en molnfri natt.

Dynamostipendiet
Dynamostipendiet syftar till att uppmärksamma den som på eget initiativ skapar nya arenor inom samtida bild- och formkonst. Stipendiaten behöver inte själv vara konstnär, däremot måste verksamheten vara viktig för bild- och formkonstnärer och skapa nya möjligheter för konstnärerna att möta sin publik. Årets stipendium delas ut av Bildkonstnärsfondens ordförande den 2 december under Nattfestivalen i Korpilombolo.