Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Maria Arnqvist och Cecilia Österholm tilldelas kompositionsresidens i Piteå

Två musikkonstnärer står i en grotta

Foto: Per Kristiansen

Maria Arnqvist och Cecilia Österholm i Siri Karlsson.

För nionde gången delas stipendium för kompositionsresidens vid Studio Acusticum i Piteå ut av Konstnärsnämnden. Komponisterna och musikerna Maria Arnqvist, Hägersten och Cecilia Österholm, Skarpnäck som tillsammans bildar duon Siri Karlsson får ett nationellt vistelsestipendium om 40 000 kr var.

Under residensperioden i Piteå vill Maria Arnqvist och Cecilia Österholm samarbeta med en koreograf och dansare. De tar sitt avstamp i ett verk med arbetsnamnet Aurora Sirialis som utgår från upplevelsen av norrsken. I samarbete med Dans i Nords koreograf och dansare hoppas de att residenset ska ge dem möjlighet att utveckla musiken och deras kunskap om komposition för dans. Kanske även inspirera till ny musik. Om möjlighet finns vill de även inleda samarbete med ungdomskören Arctic Lights.

Siri Karlssons musik innehåller instrument som altsax, synt, nyckelharpa, elektronik och sång. De experimenterar med folkmusik, friformmusik och psykedelica för att skapa en ny form. Siri Karlssons senaste skivsläpp är den kritikerrosade EP:n 100 DB som släpptes 2022. De mottog även SKAP: s avantegardepris år 2019.

Om kompositionsresidenset

Kompositionsresidenset har skapats genom ett avtal mellan Piteå kommun och Konstnärsnämnden. Konstnärsnämnden bidrar med vistelsestipendiet och del av koordineringskostnader. Piteå kommun, Norrbottensmusiken och Region Norrbotten bidrar med personella, rumsliga och tekniska resurser för att komponisten ska få möjlighet att utveckla och fördjupa sitt konstnärskap.

Norrbottensmusiken är en regional musikorganisation med lokaler i Kulturens hus i Luleå och Studio Acusticum i Piteå. Organisationen driver bland annat ensemblerna Norrbotten Big Band, Norrbotten NEO, Norrbottens Kammarorkester och Piteå Kammaropera.

Sedan 2022 ingår Dans i Nord som en ny samarbetspart mellan Konstnärsnämnden och Studio Acusticum.