Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Lena Willemark tilldelas Konstnärsnämndens Stora musikstipendium

Porträtt på Lena Willemark ståendes vid ett fönster

Lena Willemark, foto: Andreas Dienert

Musikkonstnären Lena Willemark är årets mottagare av Konstnärsnämndens Stora musikstipendium. Stipendiet som är på 300 000 kronor delas ut en gång per år.

Lena Willemark som i decennier låtit sin röst höras i flera musikaliska uttryck, såväl på scen som på fäbodvallar, har även fiol och spilåpipa på sin instrumentlista. Hon gick i början av sjuttiotalet i lära hos Ekor Anders Andersson och Sväs Märta Eriksson innan hon blev riksspelman redan 1978. Förteckningen över samarbeten i hennes konstnärliga värv som musiker och komponist är minst lika lång som omfattningen av hennes diskografi.

Lena Willemark tilldelas Konstnärsnämndens Stora musikstipendium med följande motivering:

”Musikern och komponisten Lena Willemark med sina rötter djupt rotade i den förtida folkmusikens mylla – tillför ständigt nutida näring, lustfylld energi och kroppslig mikrotonalitet till de gränsöverskridande konstverk hon är med och skapar. Lena utmanar i sin konst förutfattade meningar och synsätt medan hon parallellt utvecklar sin lyskraft som levande förebild för medmänniskor och andra musikkonstnärer.”

Lena är högt skattad av sina konstnärskollegor och här följer ett par röster om hennes konstnärskap:

– Lena är en unik musikant och en omistlig spelkamrat. Alltid på väg, alltid trogen sin inre musikaliska kompass, säger Ale Möller.

– Lena och jag har samarbetat i 40 år. Att ha med Lena är alltid ett trumfkort. Alla blir djupt berörda och inspirerade, det gäller både publik och medmusiker, säger komponisten Karin Rehnqvist när hon beskriver deras arbetsrelation.

Om Konstnärsnämndens Stora musikstipendium

Stipendiet delas ut en gång per år till en aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer.

Stipendiet är på 300 000 kr.