Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Musikkonstnärer söker utbyten både utomlands och på hemmaplan

Foto: Akam Shex Hady

Khabat Abas spelar på Space21 Festival i Kurdistan/ Irak.

Cellisten och komponisten Khabat Abas är ett av flera exempel på musikkonstnärer som fått Konstnärsnämndens bidrag för internationellt utbyte med omvärlden och som bidrar till framgångarna för svensk musik.

Khabat Abas reser från Göteborg till Canberra för att uppträda på SoundOut – International Festival of Free Improvisation, Free Jazz and Experimental Music sista veckan i januari. Detta är den 14:e upplagan av festivalen som vunnit priser i Australien för sitt arbete med experimentell musik.

Exempel på andra utbyten och resor

Blockflötisten Kathrine Hearne från Kiruna reser tillsammans med Katarina Widell från Solna till Färöarna slutet av februari. Som medlemmar i den internationella blockflöjtskvartetten Woodpeckers Recorder Quartet ska de göra en skolturné med konserter på fem skolor runt om på ön.

Komponisten Marie Samuelsson bjuder in den amerikanske dirigenten Bobby Collins till Stockholm för att dirigera hennes musik under Svensk Musikvår i mars kommande år. KammarensembleN är den orkester som ska framföra verket.

Altviolinisten Marie Stockmarr Becker från Malmö reser ut i Europa för en konsert i Umbrien tillsammans med den italienska cembalisten Ilaria Macedonio. Därefter väntar tre dagars skivinspelning i Amsterdam för Channel Classics Records i samarbete med musikproducenten Jared Sacks.

Musikern och komponisten Ellen Arkbro från Stockholm reser till Australien under första kvartalet för ett residens vid Melbourne Electronic Sound Studio. Där ska hon även samarbeta med musikkonstnärerna Oren Ambarachi och Crys Cole.

Kort om Konstnärsnämndens beslut

Sammanlagt fördelas vid detta beslutstillfälle 1 125 000 kronor till sextiotre musikkonstnärer och utbyten planeras att genomföras med tjugotre olika länder. Totalt har 104 ansökningar har behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på 3,2 miljoner kronor.

Bidrag ges till utbyten med länder på fem kontinenter.

Kontaktperson

Hasse Lindgren

Programansvarig, Internationella programmet för musik, Handläggare musik

08-506 550 79 (Opens in a New Window)