Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Konstnärspresentation: Goda Palekaite. Onsdag 16 juni

2021-06-03

Onsdag 16 juni kl 18 – 19
Språk: engelska
Samtalet sker digitalt via Zoom, med länk:
https://us02web.zoom.us/j/87449496003

Litauiska konstnären Goda Palekaite är aktuell inom Plein-Air Residency för att utveckla ett nytt konstverk utifrån landskapen i Sörmland och Västmanland. Goda har i sitt tidigare arbete intresserat sig för teologen Emmanuel Swedenborg och under hennes vistelse undersöker hon inflytandet Swedenborg hade på landskapsmålaren Ivan Aguélis (1869–1917) konstnärskap. Godas pågående arbete visas i en utställning på Västerås konstmuseum under 2023.
Presentationen sker ”mitt i arbetsprocessen” och sänds live från Art Lab Gnesta. Goda berättar om sin praktik och arbetet med det aktuella verket utifrån Swedenborg och Aguéli.

Samtalet sker på engelska och leds av Katrin Ingelstedt, intendent, Västerås konstmuseum och Caroline Malmström, konstnärlig ledare, Art Lab Gnesta.

Goda Palekaite
(f.1987, Vilnius) arbetar med idéer och personer som genom historien har utmanat våra föreställningar om världen och samhället. Hon intresserar sig särskilt för gränsland, där verkligheten har tolkats och förstärks genom filosofiska, religiösa eller mystiska teorier. Genom iscensättningar, video och installationer, ges utrymme till undanträngda berättelser och utsuddade livsöden.

Plein-Air Residency

Mellan 2019-2022 bjuder Art Lab Gnesta och Västerås konstmuseum in tre nordiska/baltiska konstnärer till residencyvistelse och nyproduktion av konst i ett interdisciplinärt samarbete som växer utifrån landskapen i Sörmland och Västmanland. I en tid där många konstaktörer har svårt att fokusera resurserna till att stödja produktionen av nya konstverk, vill vi genom samarbetet ge utrymme och möjlighet för nya konstverk att växa fram, i samtal med lokala röster, vetenskapliga och historiska referenser. Vistelserna skräddarsys för de inbjudna konstnärerna, med fokus på möten med kompetens på platsen.

Plein-Air Residency genomförs med medel från Nordisk kulturkontakt.
Samtalet är ett samarbete mellan Art Lab Gnesta, Västerås konstmuseum och IASPIS, Konstnärsnämndens internationella program för bild och form.