Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Vad tycker du om vår webbplats? Svara gärna på vår korta undersökning.

Konstnärsnämndens Stora Musikstipendium tilldelas Hans Ek

© Foto Anna Drvnik

Konstnärsnämnden har beslutat att uppmärksamma en betydande musikkonstnär genom att inrätta ett stort stipendium om 300 000 kr som ska delas ut årligen, i år delas det ut för första gången. Stipendiet ska gå till en aktiv och gränsöverskridande musikkonstnär med ett betydelsefullt konstnärskap, som tillför musikkonsten och publiken nya dimensioner och som inspirerar nya generationer av musikkonstnärer.Som första mottagare har myndigheten valt att uppmärksamma arrangören, komponisten och dirigenten Hans Ek från Uppsala, med motiveringen: ”… för sin musikkonst – en passionerad smältdegel av oväntade möten, historisk resonans och unika ljudlandskap. Hans är en musikalisk brobyggare som skapar nya gedigna vägar både internationellt och konstnärligt.”

– Jag är smickrad och rörd över de fina orden i motiveringen. Det jag hoppas att jag har kunnat bidra med, och utveckla, är just ljudlandskapen – för att binda samman olika typer av musik, säger Hans Ek när han tar emot stipendiet.

Hans Ek är en musikkonstnär som verkar höra möjligheter i allt, som brinner av ärlighet och skapar lysande musik, oavsett vilket grundmaterial han använder. Han besitter förmågan att sömlöst binda ihop dåtid med nutid och olika musikaliska världar med varandra, något som har gett honom en betydande plats i Skandinaviens orkesterliv.

Under hans konstnärliga ledning har vitt skilda aktörer och koncept fått möta orkesterns klangvärld – allt från opera, jazz och kammarmusik till elektronisk dansmusik, krautrock och konstpop. Han är högt respekterad som dirigent. Omisskännlig, överraskande och smart i sin röst som arrangör. Även om han är mest känd för dessa yrkesroller, är han även aktiv som komponist.

Hans Ek har en omfattande verksamhet med många parallella samarbeten, samtidigt som allt hans skapande präglas både av ett stort hjärta och ett rörligt intellekt.

I samband med tillkännagivandet erhåller Hans förutom stipendiet ett inramat diplom som har formgivits av illustratören Helena Shutrick. Därutöver presenterar vi ett kort filmporträtt av honom, där han berättar om sina drivkrafter och vilka val som har lett fram till det konstnärskap han utarbetar, genom musiken och i mötet med publiken.

Via denna länk finner man filmporträttet (16 min). En produktion gjord av Wanglerkultur [1] :
Möt arrangören, komponisten och dirigenten Hans Ek

Kontaktvägar
Presskontakt:
Sara Henrikson – SMAK PRoduktion

Kontaktperson Konstnärsnämnden:
Hasse Lindgren

Kontaktperson Hans Ek:
Håkan Ekman – On a Boat Productions

[1] Jonas Rudström (filmfotograf), Kent Vågesjö (klippare), Petra Markgren Wangler (producent), Annika Brandt (översättare) och Martina Nordkvist (svensk text)