Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Konstnärsnämndens Internationella musikresidens


Foto: Peter DanemoAfterlife Studio, Vancouver

Musikkonstnärers berättelser från internationella residensMusikern och komponisten
Kristian Antilla
som nyss varit på The House of Songs i USA beskrev sin vistelse bland annat med följande citat:

” Livemusikscenen i Austin är något jag aldrig sett eller upplevt tidigare i mitt liv. Speciellt jämfört med städer av liknade storlek. Att Austin kallar sig, ’Världens livemusikhuvudstad’ måste jag hålla med om. Varje dag var det ett stort antal spelställen som arrangerade konserter, med flera artister på scen”.

“Jag har lärt känna flera artister och band under min vistelse som jag håller kontakten med. Det finns en ambition om att åka tillbaka till USA och förhoppningsvis göra en landsomfattande turné. Det vore en dröm för mig. Kanske göra en del samarbeten eller starta ett nytt band, vem vet? Allt känns möjligt och inbjudande i Austin”.

Så här skrev musikern och komponisten
Kristina Keh Aspequist
om sin vistelse i Senegal:

” Jag åkte två gånger till Dakar, gick på salsaklubb och hörde, dansade och spelade med bandet som spelade senegalesisk salsa. Av en slump träffade jag in en konsert med fix‐stjärnan Youssou Ndour, det var verkligen magiskt. Och så var jag på två bröllop på gatan, ett guineanskt där min balafonlärare spelade och ett wolofbröllop där den store balafonisten jag haft kontakt med från Sverige spelade”.

”Som tur var samarbetar flera av musikerna på Sobo Bade med en studio en bit utanför Dakar. Jag hade skrivit musik med inspiration av sådant jag lärt mig och vi åkte dit och spelade in. Det var en spännande upplevelse. Processen: ta lektioner, hitta på egna idéer inspirerade av lektionerna, skriva, arra, och sedan lära ut till lärarna mitt material och leda inspelningsprocessen var…mycket lärorikt. Till slut tog jag över studion och skötte även inspelningen. Det var en träning i att vara flexibel, pedagogisk, lyhörd, och att kunna hålla sig vaken, dygn i sträck”.

Komponisten
Ivo Nilsson
skrev om sin vistelse hos Ensemble Kwartludium i Gdansk:

”Mitt residens med Kwartludium inleddes med att jag besökte ensemblen i samband med festivalen New Music Days i Gdansk 25-28 oktober 2018. Där fick jag tillfälle att dels höra ensemblen i konsertsammanhang och även träffa dom i deras replokal hemma hos bröderna Piotr och Pawel. Med andra ord ett mycket bra tillfälle att lära känna dom både som musiker och för att etablera en personlig kontakt”.

”Residenset avslutades i och med uruppförandet av SMOG vid festivalen Randspiele i Berlin – Zepernick. Verket fick ett mycket varmt mottagande och det är min förhoppning att Kwartludium kommer hitta fler tillfällen att inkludera i sina kommande konserter. Förhoppningsvis även i Sverige – ensemblen har kontakt med bland annat Samtida Musik angående ett eventuellt gästspel”.

Musikern och komponisten
Peter Danemo
beskriver sin vistelse i Vancouver på följande sätt:

”Det var en mycket intressant upplevelse att spendera så mycket tid ensam. Jag har en mycket stor familj, jag har 5 döttrar, tre av dem bor fortfarande hemma. Det är aldrig någonsin tyst i vårt hus så det är mycket sällsynt att ha en dag helt på egen hand. Jag tror att sista gången jag tillbringade så mycket tid ensam måste ha varit omkring år 1984. Socialt var det utmanande.

Du måste vara villig att ta kontakt med människor du inte känner och inte sitta och vänta på att saker ska hända. Därtill finns också det faktum att jag är besökare. Jag kan inte förvänta mig att vara en del av någons vardag. Jag är i stan för en kort tid. Trots detta var alla människor och musiker jag träffade extremt vänliga och öppna. Jag träffade flera människor som jag nu anser vara mina vänner, människor som jag säkert kommer att göra mitt bästa för att träffas igen”.

”En sak som jag snart insåg under min vistelse var frågan hur jag eventuellt kan ge tillbaka något till alla fantastiska och generösa människor jag träffar? Mina nya vänner och kollegor arrangerade saker för mig, flera jam, en spelning med Ben Brown utan att förvänta sig något i gengäld. Jag mötte så mycket generositet och vänskap. Det vore så trevligt att kunna ge tillbaka något. Jag pratade med flera människor om hur trevligt det skulle vara om de kunde komma till Sverige”.