Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Publicerad:

Konstnärsnämnden på internationellt möte med regeringar, arbetstagare och arbetsgivare inom kultursektorn

FNs organ för social rättvisa och humana arbetsvillkor, International labour organization ILO, höll den 13–17 februari ett möte mellan regeringar, arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer inom kultursektorn i Geneve.

Fotografi på korridor med flaggor och två personer

Foto: Stefan Ahlenius

Foto: Stefan Ahlenius

FNs organ för social rättvisa och humana arbetsvillkor, International labour organization (ILO), höll den 13–17 februari ett möte mellan regeringar, arbetstagar- och arbetsgivarorganisationer inom kultursektorn i Geneve. Konstnärsnämnden deltog på mötet för att bistå arbetsmarknadsdepartementet. Syftet med mötet var att komma fram till internationella rekommendationer för arbetsvillkor inom konst-, och underhållningssektorn.

Sent den 17 februari kom samtliga parter överens om ett dokument med slutsatser och rekommendationer om bland annat konstnärlig frihet, möjlighet till kollektiv förhandling för personer med enskild firma och utökat samarbete mellan ILO och World Intellectual Property Organization (WIPO) om immaterialrättigheter. Resultatet är i stort sett i linje med Sveriges ståndpunkt och de rekommendationer som arbetas fram inom EU.

Läs mer om mötet här.