Gå direkt till innehåll Gå direkt till menyn

Keyboardisten Erik Hjärpe reser till New York

Foto: Ulf BerglundErik Hjärpe i svartvitt

Komponisten och keyboardisten Erik Hjärpe boende i Lund är ett av flera exempel på musikkonstnärer som fått Konstnärsnämndens bidrag för internationellt utbyte med omvärlden. Nu styr han västerut och reser till New York.Tillsammans med
Jason ”Timbuktu” Diakité
har Erik bjudits in för att sätta upp scenföreställningen En droppe midnatt i samarbete med Harlem Stage i New York City. Scenen har befunnit sig i skärningspunkten mellan konst och social rättvisa i nästan 40 år. Föreställningen har skjutits upp i två år på grund av den globala pandemin, men de kan nu båda äntligen resa västerut under våren.

Exempel på andra utbyten och resor

Klarinettisten
Natalie Eriksson
från Malmö bjuder i september in den italienska komponisten Daniela Terranova till Sverige för att arbeta med verket Let me Breathe för basklarinett och elektronik. Då stycket innehåller mycket nya alternativa speltekniker behöver de träffas för att notera verket som ännu inte är nerskrivet.

Jazzsångerskan
Anna Lundkvist
från Lidingö reser till Portugal för tre konserter med hennes portugisiska band Anna Lundqvist Lisboa Cinco och en workshop på JAM ‐ Jazz Academy of Musik i Lissabon.

Oudspelaren
Yinon Muallem
bosatt i Stockholm är inbjuden att presentera sitt nya album Norwegian Oud vid den internationella festivalen One Jazz i staden Baia Mare. Staden är huvudort i länet Maramures i nordvästra Rumänien. Han uppträder tillsammans med sin europeiska kvartett.

Emma Augustsson
från Borås,
Lisen Rylander Löve
från Göteborg och
Lisa Ullén

från Stockholm reser till Kanada för att inbjudna av Vancouver Improvised Arts Society spela på jazzfestivalerna i Montreal och Vancouver tillsammans med tre kanadensiska musiker.

Kort om Konstnärsnämndens beslut

Sammanlagt fördelas vid detta beslutstillfälle 760 000 kronor till femtioen musikkonstnärer och utbyten planeras att genomföras med arton olika länder. Totalt har 99 ansökningar har behandlats med ett sammanlagt sökt belopp på cirka 3 miljoner kronor.

Bidrag ges till utbyten med länder på tre kontinenter.

En förteckning över beviljade bidrag finns på Konstnärsnämndens hemsida
www.konstnarsnamnden.se.
Kontaktinformation: Hasse Lindgren
hasse.lindgren@konstnarsnamnden.se; telefon (direkt) 08-506 550 79